Hlavní obsah

Zakázka je taky korupce? Ptá se policie v případě poslance Fialy

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu mají podle zjištění Práva podezření, že špičky koalice se snažily kvůli podpoře vládnímu daňovému balíčku korumpovat i další rebelující poslance ODS. Policie tak např. prověřuje, zda se Nečasovi vyjednavači nesnažili přimět ke změně názoru vlastníka několika firem Radima Fialu, a to nabídkou „přihrání“ lukrativní státní zakázky pro jednu z jeho společností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radim Fiala

Článek

Podle informací Práva to vyplynulo ze středečního výslechu bývalé pravé ruky premiéra Jany Nagyové.

Sám Fiala, který se nakonec klíčového hlasování zdržel, včera připustil, že v této souvislosti sice čelil ostrým politickým tlakům, ale jakákoliv korupční nabídka při tom podle něj nepadla.

„Samozřejmě jsem byl pod velkým tlakem, který pro mne v tu chvíli znamenal zásadní rozchod s ODS, ale tento tlak nepřekročil politický rámec. S mým hlasem se neobchodovalo,“ řekl Právu Fiala. Ten se na rozdíl od tří stíhaných kolegů svého mandátu nevzdal a nyní působí jako nezařazený poslanec.

Jeho zdržení se hlasování přitom nakonec pro osud kabinetu rozhodující nebylo, vláda by totiž loni na podzim přežila i bez ohledu na jeho postoj. To ale během složitého vyjednávání jasné dopředu nebylo a policie je zjevně přesvědčena, že i kvůli tomu se zástupci Nečasovy koalice chtěli jistit korupční nabídkou.

Toto podezření policie vyšlo najevo právě v rámci výslechu Nagyové, detektivové se jí totiž na Fialu opakovaně ptali. Podle informací Práva padl i přímý dotaz, zda Nagyová ví o tom, že jedna z Fialových společností měla mít slíbenou zakázku od státu za to, že poslanec změní svůj názor a vládu při důležitém hlasování podpoří.

Nagyová na tuto otázku podle informací Práva neodpověděla. Už předtím přitom detektivům řekla, že o Fialově podnikání nic neví.

„Zakázky nedosáhly ani procenta tržeb“

Sám Fiala včera Právu sdělil, že ani jedna z jeho čtyř firem se státem byznys nedělá.

„Zakázky státních organizací realizovala v minulosti pouze jedna z nich a objem takových zakázek je zcela minimální a nedosahuje ani jednoho procenta tržeb společnosti,“ konstatoval poslanec s tím, že veřejným zakázkám se jeho společnosti vyhýbají i s ohledem na jeho působení ve vysoké politice.

Po rezignaci poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy pomohli vládě daňový balíček schválit tři jejich nástupci a zbývající rebelové Tomáš Úlehla a Jan Florián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám