Hlavní obsah

Zákaz akcí o více než dvou lidech posuzuje soud. Mohl by ho zrušit

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) dostal na stůl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, jež zakazuje akce za účasti více než dvou osob. Novinkám a Právu to potvrdila tisková mluvčí soudu Sylva Dostálová. Opatření kritizovali i ústavní právníci, Policie ČR prohlásila, že jeho dodržování nebude vymáhat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

„Pokud se týká opatření ministerstva zdravotnictví (14601/2021 – 2/MIN/KAN) ze dne 10. dubna 2021, které nabylo účinnosti dne 12. dubna 2021, napadly k Nejvyššímu správnímu soudu k této chvíli celkem čtyři návrhy na zrušení opatření. Předmětem soudního přezkumu v některých těchto návrzích bude i bod 16 uvedeného opatření,“ napsala Právu a Novinkám Dostálová.

Vzdálenosti vyznačujeme barevným kloboučkem. Sportoviště řeší, jak vyhovět nařízením

Domácí

Bod 16 zní: „Zakazují spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy a jiné veřejné nebo soukromé akce, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, s účastí přesahující ve stejný čas 2 osoby, není-li v tomto mimořádném opatření stanoveno jinak a s výjimkou účasti na svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a pohřbu, kterých se v případě vnitřních i vnějších prostor může účastnit nejvýše 15 osob (…)“.

Rozhodnutí NSS by mohlo padnout brzy. „Tato agenda je vyřizována u soudu v přednostním režimu. O tom, že bylo v nějaké z věcí rozhodnuto, se dozvíte z tiskové zprávy na www.nssoud.cz a následně bude zveřejněno i celé rozhodnutí,“ sdělila dále Dostálová. „Jména navrhovatelů u probíhajících řízení soud nesděluje,“ dodala.

Právník Wintr: Pandemický zákon neomezuje pohyb, ale nerozvolňuje

Koronavirus

Jedním z těch, kdo v uplynulých dnech proti opatření ministerstva zdravotnictví vystoupili, byl třeba ústavní právník Jan Wintr. Domnívá se, že nařízení jde nad rámec pandemického zákona. Výhrady dala najevo i advokátní komora.

Zdrženlivá je i policie. „Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví váže omezení pouze k 'hromadným akcím'. Pohyb osob 'na ulici', náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,“ uvedla.

Jen dva lidé venku? Řešit to nebudeme, nepřísluší nám to, rozhodla policie

Domácí

Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže podle policie plošně regulovat a omezovat volný pohyb lidí, tedy ani jejich počet.

„Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,“ napsala policie. Opatření proti šíření koronaviru se řídí pandemickým zákonem od pondělí, v neděli skončil nouzový stav.

Zákaz setkávání více než dvou lidí? Ministerstvo překročilo své pravomoce, tvrdí právníci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám