Hlavní obsah

Zahradil přišel s nabídkou dočasného vedení ODS

Právo, Lukáš Bek

ODS má po čtvrtku další dva adepty na stranického šéfa. Kromě ústeckého poslance Oldřicha Vojíře přišel s nabídkou dočasného vedení strany také šéf europoslanců Jan Zahradil.

Článek

Ten v rozhovoru pro Právo uvedl, že má blízko jak k premiéru Mirku Topolánkovi, tak k jeho vyzyvateli Pavlu Bémovi. O šéfovské křeslo by se ucházel v případě, že by se tito dva rivalové nedohodli.

„Kdyby na prosincovém kongresu na sebe narazily nějaké dva bloky, což bych považoval za nešťastné, a pokud by bylo zapotřebí někoho, kdo by tuhle věc mohl, byť dočasně, překlenout, tak samozřejmě mohu uvažovat o kandidatuře. A to nejenom na místopředsedu,“ uvedl Zahradil.

ODS má kongresy každý rok, volební jsou však jen každý druhý, jako tomu bude letos v prosinci. Zahradilův plán tak znamená udělat výjimku, aby se vedení ODS znovu volilo už za rok.

Pětačtyřicetiletý Zahradil, který je coby šéf europoslanců členem nejužšího vedení, je považován za člověka blízkého prezidentu Václavu Klausovi, kterému v době jeho premiérování v 90. letech dělal zahraničněpolitického poradce. Béma přivedl do stranické organizace v Praze 6.

Topolánkovi před lety pomohl proti Nečasovi

Na klíčovém kongresu ODS ve Františkových Lázních v roce 2002 byl Zahradil coby místopředseda jedním z kandidátů na převzetí šéfovského křesla po Klausovi. Tehdy překvapivě zvítězil Topolánek, ačkoli favoritem byl Petr Nečas.

Podle tehdejších kuloárových informací se právě Zahradil a jeho pražská ODS spojili s Topolánkem. Zahradil se pak stal prvním místopředsedou.

Svou kandidaturu na šéfa ve čtvrtek oznámil také Vojíř. Učiní tak, jestliže předsednické křeslo nebude obhajovat Topolánek. Dodal ale, že je mu Topolánkův program blízký. Člen sněmovního hospodářského výboru Vojíř patří k nejbohatším poslancům díky svému někdejšímu členství v orgánech firem. Například v roce 2005 přiznal čtrnáct miliónů korun hrubého vedlejšího příjmu, z čehož byla většina za prodej akcií ČEZ.

Rozhovor Práva s Janem Zahradilem:

Vítáte coby dlouholetý spolupracovník Pavla Bém jeho kandidaturu na šéfa ODS?

Samozřejmě se to dalo očekávat. Všichni vědí, že Pavel Bém je členem mého místního sdružení ODS, že já jsem ho přivedl do ODS před deseti lety. Na druhou stranu nechci, aby došlo v ODS k nějaké konfrontaci. Považuji Mirka Topolánka taky za svého přítele, je to člověk, kterému jsem dělal dva roky prvního místopředsedu, a myslím si, že je to člověk, který má svoje lidské i politické kvality.

Takže bych doporučil členům grémia, aby si uložili bobříka mlčení, což samozřejmě pan Bém s panem Topolánkem teď nemohou, ale ti ostatní by podle mne měli být zdrženliví. Tím narážím na čtvrteční rozhovor pana Nečase ve vašem listě (v něm místopředseda ODS varuje, že Bém by vedl ODS do Paroubkovy náruče – pozn. red.). Troufnu si tvrdit, že mám dobré vztahy s oběma, budu se snažit, abychom dospěli k nějaké dohodě, a ne ke konfrontaci na kongresu. To by pro ODS nebylo dobré.

Mělo by být tou dohodou rozdělení funkcí – Topolánek premiérem, Bém předsedou ODS? Mohlo by to vůbec fungovat?

Počkejte, v politice je možné všechno a k tomu, aby něco fungovalo, je potřeba odložit případné osobní antipatie a pracovat ve prospěch celku. Situace je vážná. Myslím ale, že pokud jde o vládu, tak ta v případně rekonstruované podobě bude pokračovat dál. Tyhle volby nebyly parlamentní, byly krajské a senátní a od těch se mandát vlády neodvíjí. Takže nevidím jediný důvod, proč by vláda svůj mandát neměla dokončit. Ale druhá věc je, s jakým volebním lídrem ODS hodlá jít do parlamentních voleb v roce 2010, a to si musíme rozhodnout na kongresu. Tento model, který jste tady řekl, je určitě jeden z možných, určitě je možno jich najít i více.

Můžete jednoznačně říct, zda Béma podporujete?

Mluvil jsem s Mirkem Topolánkem i s Pavlem Bémem o tom, že já nebudu hrát mediálně hru na Losnu nebo Mažňáka, protože tím se napětí zbytečně vyostří. Budu usilovat o to, aby v ODS došlo k dohodě, aby se nerozdělila na bémovce a topolánkovce, protože to by vyhloubilo takový příkop, který bychom potom těžko zahlazovali.

Budete kandidovat na místopředsedu?

Usiluji o funkci volebního lídra pro volby do Evropského parlamentu. Chci do toho nasadit opravdu všechno, protože bych chtěl, aby se tyto volby staly bodem obratu. To znamená, abychom je vyhráli a situaci otočili. To je v tuto chvíli moje priorita. Nepředpokládám, že bych teď nějakou kandidaturu zvedl. Ale samozřejmě možné je všechno.

V situaci, kdy by k té dohodě nedošlo, kdyby na kongresu na sebe narazily nějaké dva bloky, což bych považoval za nešťastné, pokud by bylo zapotřebí někoho, kdo by tuhle věc mohl, byť dočasně, překlenout, tak samozřejmě mohu uvažovat o kandidatuře, a to nejenom na místopředsedu.

Takže na předsedu.

Nechme to v té formulaci, v jaké jsem to použil.

Reklama

Výběr článků

Načítám