Hlavní obsah

Žáčkův ústav zveřejnil fotografie KGB a Stasi ze srpna 1968

– PRAHA
Právo, Josef Koukal

Ústav pro studium totalitních režimů ve středu na svém webu zveřejnil doposud tajné fotografie, které v Československu v průběhu srpnové okupace roku 1968 pořídila sovětská a východoněmecká tajná služba.

Článek

"Fotografie naši pracovníci v posledních dnech převáděli do digitální podoby. Obdrželi jsme několik stovek snímků,“ řekl Právu mluvčí ústavu Jiří Reichl.

Na internetových stránkách ústavu vedeného historikem Jiřím Žáčkem je od středy v sekci Galerie umístěno 197 fotografií z archivů tajných služeb. Celkem 138 z nich pořídili v československo - východoněmeckém pohraničí příslušníci východoněmecké Stasi, dalších 59 snímků pochází z archivů sovětské KGB. Okupační vojáci je pořídili v roce 1968 Bratislavě a v roce 1981 je KGB předala československé Státní bezpečnosti. Stovky dalších snímků vystavených na webu úřadu pořídili civilní fotografové v ulicích českých a slovenských měst.

"Snímky z archivů KGB můžeme poskytovat i médiím ke zveřejnění, fotografie od Stasi máme právo prezentovat pouze na našich webových stránkách,“ uvedl Jiří Reichl

Fotografie z Bratislavy pořízená v srpnu 1968 příslušníky KGB. Foto: Ústav pro studium totalitních režimů

Na čtvrtek 21. srpna 2008, tedy den 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, připravil Ústav pro studium totalitních režimů na svém webu zpřístupnění materiálů pořízených příslušníky Státní bezpečnosti.

Jak v červnu oznámil na tiskové konferenci ředitel Žáček, poprvé budou veřejně představeni příslušníci politické policie, nikoli jejich spolupracovníci nebo osoby sledované, jako tomu bylo v případě doposud zveřejněných archivů ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám