Hlavní obsah

Začínají zápisy prvňáků, pětinu z nich ale čeká odklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Začínají zápisy do prvních tříd, školy je mohou pořádat až do 15. února. Ministerstvo školství nechtělo odhadovat, kolik dětí se přijde zapsat. Loni jich bylo 132 000 a díky silným populačním ročníkům toto číslo zřejmě letos ještě naroste. Více než pětina dětí ale podle statistik z minulých let nástup do školy odloží.

Foto: Právo

U zápisu by měly děti především prokázat, že jsou na nástup do školy zralé, a tak se zde testují motorické schopnosti, rozeznávání tvarů, barev či slovní zásoba.

Článek

Dávno už také neplatí, že rodiče svého potomka zapíšou do nejbližší školy, mnohem více si vybírají například podle zaměření a výsledků školy. Odborníci ze spolku EDUin radí, aby rodiče věnovali pozornost také atmosféře ve škole.

U zápisů se musejí rodiče prokázat občanským průkazem a rodným listem dítěte.

Budoucí školák by pak měl prokázat, že už je na školu zralý. Děti třeba mají zarecitovat básničku, nakreslit obrázek nebo při rozhovoru s paní učitelkou předvést, že poznají pravou a levou stranu nebo základní tvary a barvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám