Hlavní obsah

Začalo meteorologické jaro. Bude sněžit

Novinky, fia

Se začátkem března odstartovalo i meteorologické jaro, které bude mít slibný nástup, ale už koncem pracovního týdne se zimní počasí vrátí v plné síle včetně sněžení, a to i v nížinách. Novinky o tom informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.3.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Teplota během prvního březnového rána na Šumavě klesala i pod -10 stupňů. Horská Kvilda hlásila -10 °C, Rokytská slať -12 °C. „Úplný start března ale přinese převážně slunečné počasí, pouze po ránu se budou tvořit mrznoucí mlhy nebo bude zataženo nízkou oblačností. Teploty budou nadprůměrné, ve středu budou šplhat až k 15 stupňům,“ řekla Novinkám Honsová.

„Tlakovou výši a teplé jihozápadní proudění ale vystřídá ve čtvrtek studená fronta a do Česka pronikne studený vzduch od severu, který k nám vrátí zimní počasí v plné síle a sněžení i do nížin. Přesně takové teplotní propady a návraty zimního počasí jsou pro březen typické,“ přiblížila další vývoj počasí.

Pondělí bude jasné až polojasné, dopoledne bude ještě místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo, které však jen ojediněle vydrží po celý den. Nejvyšší teploty vystoupí na 7 až 11 stupňů, při mlze a nízké oblačnosti ale nepřekonají 5 stupňů.

V úterý bude jasno až polojasno, jen po ránu bude místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty klesnou na 2 až -2 stupně, přes den se oteplí na 9 až 13 stupňů. Při mlze a nízké oblačnosti ale zůstanou teploty jen do 6 stupňů.

Jasno až polojasno bude také ve středu, ovšem opět s ranní nízkou oblačností a mlhami. Teploty se po ránu budou pohybovat mezi 2 až -2 stupni, přes den vyšplhají na 11 až 15 stupňů.

Od čtvrtka ochlazování

Změna přijde ve čtvrtek. Zpočátku bude ještě jasno až polojasno, ale postupně bude přibývat frontální oblačnosti s deštěm, od poloh nad 600 metrů bude sněžit. Ranní teploty klesnou na 2 až -2 stupně. Přes den se nejdříve oteplí na 7 až 11 stupňů, na jihovýchodě až na 14, během odpoledne se ale začne ochlazovat. Slabý proměnlivý vítr se bude měnit na severozápadní a zesilovat na mírný až čerstvý.

V pátek bude zataženo až oblačno, občas se objeví sněžení nebo sněhové přeháňky. Ráno se ochladí na 1 až -3 stupně, denní maxima nepřekonají 1 až 5 stupňů. Mírný vítr bude foukat od severu.

Sobota bude oblačná až polojasná, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, a to i v nížinách. Ranní teploty klesnou na 0 až -4 stupně. Nejvyšší denní teploty zůstanou mezi 0 až 4 stupni.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Ráno bude ještě mrazivější, teploty poklesnou na -4 až -8 stupňů. Odpolední teploty vystoupí maximálně na 0 až 4 stupně.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám