Hlavní obsah

Za zpackaný šampionát musí Liberec znovu zaplatit

Právo, Michael Polák

I deset let po skončení mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec stále doplácí na nepovedené pořadatelství šampionátu, který provázely spory, nezákonné praktiky i nízká návštěvnost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009. Běžecký areál ve Vesci 15. února.

Článek

Nově bude muset zaplatit přes 900 tisíc korun finančnímu úřadu za pochybení při vydávání dluhopisu, s jehož pomocí město financovalo výstavbu infrastruktury před šampionátem.

Liberec už za různá pochybení v souvislosti s pořádáním mistrovství světa zaplatil zhruba 14 milionů korun. „Toto už je poslední sankce, která městu kvůli šampionátu hrozila,“ řekl náměstek libereckého primátora Jiří Němeček (ANO 2011).

Aktuální pokutu město dostalo za to, že při vydávání dluhopisu zřídilo zástavní právo i ke stavbám podpořeným státní dotací. Šlo například o přístupovou cestu ke skokanským můstkům na Ještědu.

„Takže nikdo nic neodnesl, bylo to administrativní pochybení,“ upozornil liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Původně vyměřená sankce byla šest milionů korun, městu se ale podařilo vyjednat snížení na desetinu a zhruba dalších 300 tisíc korun tvoří penále.

Na uspořádání mistrovství světa šly v roce 2009 z veřejných zdrojů více než dvě miliardy korun. Ze státního rozpočtu to bylo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Šampionát ale skončil s dluhy, které soukromé firmy vymáhají u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám