Hlavní obsah

Za vazební snímky Ratha potvrdil úřad pokutu 50 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězeňská služba musí zaplatit 50 000 korun pokuty za únik fotografií poslance a někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Snímky unikly z informačního systému Vězeňské služby, do něhož měli nepatřičně přístup všichni zaměstnanci. O rozhodnutí úřadu v pondělí informovala mluvčí Hana Štěpánková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha

Článek

Fotografie vazebně stíhaného Ratha i jeho sedmi spoluobviněných z věznice v Litoměřicích loni zveřejnil deník Blesk. V souvislosti s únikem snímků odvolal tehdejší ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler ředitelku odboru informatiky Lenku Stupkovou.

Za nesprávné nastavení přístupových práv ve vězeňském informačním systému uložil ÚOOÚ Vězeňské službě pokutu ve výši 50 000 korun, Vězeňská služba se ale proti tomuto rozhodnutí bránila podáním rozkladu. Předseda úřadu Igor Němec však nyní tento rozklad zamítl.

K datům mohlo až 5000 osob

"Nastavení přístupových práv nepředcházelo rizikům neoprávněného čtení, kopírování a přenosu záznamů obsahujících osobní údaje osob umístěných ve věznicích. Proto mohlo dojít k neoprávněnému předání fotografií tisku, čehož využili dva zaměstnanci, kteří měli k záznamům přístup," uvedla mluvčí.

Dodala, že do vězeňského informačního systému, tedy k osobním údajům vězňů, mělo přístup zhruba 5000 zaměstnanců, i řadoví zaměstnanci z jiných věznic.

Rath podle obžaloby přijal úplatky v hodnotě 16 miliónů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice. Původně prý požadoval přes 22 miliónů, policisté ho ale zadrželi dříve, než stačil vše převzít. Poslanec obvinění popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám