Hlavní obsah

Za týrání zvířat až osm let vězení? To je víc než za pohlavní zneužití, podotkl Benda

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Za týrání zvířat by nově mohlo hrozit osm let odnětí svobody. Novela trestního zákoníku z dílny TOP 09 v úterý prošla ve Sněmovně prvním čtením. Šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) kritizoval, že to je vyšší trest, než jaký hrozí za sexuální zneužití.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda (ODS)

Článek

„Zvířata si zasluhují péči a ochranu člověka,“ prohlásila první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Předloha stanoví, že za provozování množíren a týrání by mohl hrozit zákaz držení a chov zvířat po dobu deseti let. Podle současné právní úpravy lidé, kteří jsou odsouzení za týrání zvířat, si hned mohou pořídit další zvířata.

Návrh také počítá s tím, že za týrání většího množství zvířat a za chov zvířat v nevhodných podmínkách by hrozilo až osmileté vězení. Podle současného znění zákona hrozí trýznitelům zvířat až pět let odnětí svobody.

Podpisy připojilo 80 poslanců

Novelu, kterou podepsalo 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů, nyní posoudí sněmovní výbory. Poté musí ještě projít druhým a třetím čtením, následně ji na stůl dostanou senátoři.

Proti novele se ale vyslovil šéf ústavně-právního výboru Benda. „Zákon má jisté nedostatky. A to neznamená, že bych schvaloval týrání zvířat,“ uvedl.

Zdůraznil, že se jedná o celkovou změnu trestního kodexu a že by v tom případě byl potřeba komplexnější pohled na celou věc. „Za pohlavní zneužití a sexuální zneužití není osm let,“ zdůraznil Benda. Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) k tomu řekla, že jeho výtky se dají jistě řešit pozměňovacími návrhy.

Zdravím premiérovo štěňátko, vtipkoval Kalousek

Týrání zvířat a množírny psů a koček chce řešit i premiér Andrej Babiš (ANO). Nedávno to napsal na Facebook, kam umístil i fotku svého nového štěněte. Příspěvek v úterý kritizovala TOP 09 na tiskové konferenci.

Poslancům vadilo především to, že novelu, kterou předložili loni v červnu, se až doteď nepodařilo zařadit na program schůze Sněmovny. „Třikrát to neprošlo, včetně hlasů poslanců hnutí ANO,“ podotkla v úterý na tiskové konferenci Adamová Pekarová.

Anketa

Je-li trest za týrání zvířat vyšší než za pohlavní zneužití, měli by poslanci:
zvýšit trest za pohlavní zneužití
84,9 %
snížit trest za týrání zvířat
11,6 %
nechat to tak
3,5 %
Celkem hlasovalo 1773 čtenářů.

Reklama

Související články

Přibylo závažných případů týrání zvířat

V Česku loni přibylo závažných případů týrání zvířat. Státní veterinární správa ČR (SVS) kvůli tomu podala osm trestních oznámení, což bylo dvakrát víc než...

Výběr článků

Načítám