Hlavní obsah

Za tři roky o třetinu vyšší platy. Ministr chce do zdravotnictví nacpat další desítky miliard

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce vládě předložit návrh, který by do zdravotnictví přidal v následujících třech letech každoročně 10 miliard korun, aby mohly růst platy lékařů i personálu o 10 procent. Ministr to v pátek uvedl po jednání se zástupci zdravotníků, pacientů i odborů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Resort je podle něj dlouhodobě podfinancován. „Rezervy jsou již dávno vyčerpány,” konstatoval Němeček s tím, že ministerstvo není schopné vyřešit celou záležitost v rámci svého rozpočtu.

Ministr uvedl, že navrhne vládě jednak zvýšení plateb za státní pojištěnce a s tím související navýšení rozpočtu o 10 miliard korun ročně po dobu tří let, aby platy v resortu mohly za tuto dobu vzrůst zhruba o třetinu. K navýšení by mělo dojít od příštího roku.

„Předložíme do vlády návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce,” uvedl Němeček. V průběhu příštích tří let by mělo do zdravotnictví postupně každý rok plynout o 10 miliard více tak, „aby platy ve zdravotnictví mohly každý rok narůst o 10 procent,” uvedl ministr k páteční dohodě. Vláda by podle něj měla přijmout závazné usnesení, „jakýsi slib českým zdravotníkům”.

Otázka je, jak se k návrhu na navýšení rozpočtu resortu postaví ministr financí Andrej Babiš (ANO), který dlouhodobě tvrdí, že hospodaření ve zdravotnictví není transparentní.

Lékařská komora by nově zdanila tabák a alkohol

Česká lékařská komora podle svého prezidenta Milana Kubka požaduje vedle růstu platů i srovnání mezd v regionálních a fakultních nemocnicích a rovněž narovnání plateb za totožné výkony. Jako možný zdroj příjmů Kubek zmínil zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol.

V ČR chybí sestry i lékaři, což nutí některé nemocnice k zavírání oddělení.

Reklama

Výběr článků

Načítám