Hlavní obsah

Za TOP 09 bych kandidoval jako nezávislý, řekl Pospíšil

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý místopředseda občanských demokratů Jiří Pospíšil, který ze strany před několika týdny vystoupil, se zatím nerozhodl, zda přijme nabídku TOP 09 a bude za ni kandidovat do Evropského parlamentu. Pokud tomu tak ale bude, na kandidátce bude figurovat jako nezávislý. Řekl to v diskusním pořadu televize Prima Partie.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Pospíšil uvedl, že se zatím nerozhodl, zda bude za TOP 09 kandidovat. „Nevstupuji do žádné politické strany, nabídku zvážím a řeknu jak jim, tak veřejnosti své rozhodnutí,“ uvedl. „Kdybych se náhodou rozhodl, kandidoval bych za ně jako nezávislý,“ dodal.

První nabídka podle něj přišla od místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška, ke kterému se později připojil i první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Uvedl také, že jej oslovily i některé menší strany, nechtěl však konkrétně jmenovat. Odmítl ale, že se jednalo o vládní strany, stejně tak vyloučil spolupráci s některými partajemi z opozičního tábora. „Asi si nikdo nemyslel, že bych já šel k Úsvitu nebo do KSČM, jsem pravicový politik,“ řekl.

Poradce Marvanové

Nicméně nevyvrátil případnou další spolupráci s TOP 09. „Jedna z možností je, že budu s jejich klubem případně komunikovat,“ sdělil bez dalších podrobností s tím, že nad tímto tématem ještě neuvažoval.

Vrátil se také ke svému odchodu z ODS. „Došel jsem k závěru, že je pro mě lidsky subjektivně lepší, když ODS opustím,“ uvedl. Kromě sporů v rovině morální, kdy vycítil ztrátu podpory uvnitř strany, nastal prý rozpor i v pohledu na budoucí podobu státních zastupitelství.

Zatímco on zastává názor, že by mělo být spíš součástí justiční než výkonné moci, část občanských demokratů mu to prý má za zlé. Naopak se v tom shoduje s novou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Její náměstkyni Haně Marvanové bude radit jako externí poradce bez nároku na mzdu.

Nečase je mu líto

Co se týče nedávného výroku Válkové, že by se politici měli bát, zda nepřekročili hranici mezi politickým vyjednáváním a korupcí, Pospíšil souhlasí, nicméně jde podle něj o příliš silné vyjádření. „Ale je dobře, že si lidé uvědomí, že nejsou beztrestní,“ dodal.

Obviněného expremiéra Petra Nečase je mu prý lidsky líto, podle něj se kauza pohybuje za hranou morálního vnímání politiky, ale nevnímá ji jako trestně právní otázku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám