Hlavní obsah

Za problémy letounů CASA vrátili Španělé bitevník L-159, přijel kamiónem

• Aktualizováno

Do České republiky se vrátil jeden z letounů L-159, které se podařilo udat Španělsku. Koncorcium EADS jej vrací jako kompenzaci za problémy s letouny CASA. Letadla L-159 se česká armáda snaží prodat do zahraničí už mnoho let. Španělsko je jedinou zemí, kam se je podařilo vyvézt. Nikdy tam ale nelétal a do ČR přijel kamiónem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trup letadla L-159

Článek

Tři letouny CASA armáda zaplatila a jeden vyměnila za pět bitevníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rozložené letadlo

"Letoun L-159 bude na základě lednové dohody o narovnání mezi Ministerstvem obrany ČR, společností Omnipol a EADS vrácen zpět do České republiky. Jedná se o část kompenzace za nesplnění závazků plynoucích ze smlouvy na nákup letounů CASA pro Armádu České republiky," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl.

Ministerstvo tvrdí, že návrat letadla je výhodný, protože jde o dvoumístnou verzi, která se používá k výcviku, a země tak ušetří za přestavbu jednoho podzvukového bitevníku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trup letadla

ČR má čtyři letouny CASA, kvůli problémům je ale nemůže používat, protože nefunguje systém ochrany proti naváděným raketám. ČR letadla nemůže nasadit v Afghánistánu, proto slouží třeba k převozu koní do Mongolska.

Reklama

Výběr článků

Načítám