Hlavní obsah

Za porušení Schengenu bylo už z ČR vyhoštěno 306 lidí

Právo, Lenka Hloušková
ČESKÁ REPUBLIKA

Česká republika vstoupila do Schengenu před téměř dvěma měsíci. Za tu dobu dostalo od našich úřadů přes 300 cizinců vyrozumění o vyhoštění ze země. Jsou mezi nimi i dva občané Spojených států. Právě Američanům Schengen život v ČR zkomplikoval.

Článek

„Od loňského 21. prosince do poloviny února bylo vydáno celkem 306 rozhodnutí o správním vyhoštění,“ řekla Právu mluvčí cizinecké policie Kateřina Jirgesová. Mluvčí doplnila, že statistika vyhoštěných cizinců podle státní příslušnosti se teprve zpracovává.

Podle předběžných informací jednotlivých složek cizinecké policie byli po náhodných kontrolách dosud oficiálně vyhoštění především občané Vietnamu, Ukrajiny, ale i Mongolska. Do únorových statistik se zapsali také dva Američané, které policisté zadrželi začátkem února na Prostějovsku.

O délce vyhoštění rozhoduje prohřešek, kterého se cizinci v ČR během svého pobytu dopustili. Sazba je od několik měsíců do deseti let. Ta nejnižší se používá mimo jiné v případech, kdy nemá cizinec zcela v pořádku doklady k pobytu, ta nejvyšší u závažných trestných činů.

„Zákon určuje délku vyhoštění na nula až deset let. To znamená, že při drobných prohřešcích nemusí ani k vyhoštění cizince z Česka dojít. Naopak když cizinec vyhoštění nerespektuje a v dohodnuté době ze země nevycestuje, je další trest mnohem přísnější,“ uvedla Jirgesová.

Američané mají problémy

Podle informací Práva byli Američané zadržení na Prostějovsku vyhoštění za porušení Schengenu z ČR na několik měsíců, respektive rok. Odborníci upozorňují, že jejich případ nemusí být ojedinělý. Pravidla pobytu občanů USA v ČR se totiž od konce loňského roku výrazně zpřísnila. A žijí jich u nás desetitisíce.

„Do 21. prosince u nás mohli na základě nařízení vlády pobývat až tři měsíce. Poté sice museli vycestovat, ale toto vycestování mohlo trvat třeba i jediný den a směřovat do některé sousední země. Po návratu mohl jejich pobyt pokračovat další tři měsíce a tak pořád dokola,“ popsal Robert Solich z oddělení koordinace schengenské spolupráce ministerstva vnitra. Díky výhodám mohli Američané v ČR legálně a v klidu bez víza pobývat roky. V Schengenu ale platí pravidlo, podle nějž bezvízoví cizinci – tedy například Američané – mohou pobývat na území členských států dohromady maximálně tři měsíce během šesti měsíců.

„Doba pobytu na území všech členských států se sčítá, a zároveň zde existuje šestiměsíční doba, během níž nelze pobývat na území dohromady déle než tři měsíce. Pro delší pobyt je třeba mít dlouhodobé vízum nebo povolení k pobytu,“ shrnul Solich. Foto popis| Strážníci městské policie v únoru hlídali staveniště obchodního komplexu v centru Mostu, kde počátkem února cizinecká policie a zaměstnanci úřadu práce kontrolovali pracovníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám