Hlavní obsah

Za manipulaci s miliardovými tendry dostal úředník pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Hradci Králové odsoudil ve čtvrtek někdejšího vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka k pětiletému vězení. Kmoníček byl potrestán za manipulaci dvou tendrů na přestavbu náchodské nemocnice v hodnotě přes dvě miliardy korun. Další obžalovaný, exporadce hejtmana Lubomír Červinský, byl zproštěn viny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nemocnice v Náchodě

Článek

Obžaloba tvrdila, že manipulací zadávacích podmínek soutěží se Kmoníček a Červinský pokusili zajistit vítězství v tendrech stavební společnosti Metrostav. Soud trval od loňského června. Kmoníček ani Červinský již na krajském úřadě nepracují.

Podezření z machinací se týkalo druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. Ani jeden z tendrů, první měl hodnotu 1,19 miliardy korun bez DPH a druhý 1,3 miliardy korun bez DPH, kraj nedotáhl do konce.

Kvůli tendru na rekonstrukci náchodské nemocnice policie obvinila dva lidi

Domácí

Podle původních představ se mělo s přestavbou nemocnice začít v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po šestnácti odkladech termínu jej nakonec kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám