Hlavní obsah

Za Juščenka demonstrovaly v Praze stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Václavském náměstí v Praze se v neděli sešly stovky lidí, kteří podporují opozičního kandidáta na ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. K soše svatého Václava přišly příkladně vyzdobeni oranžovými doplňky.

Foto: město Dobruška (archiv)

Největší atrakcí koupaliště v Dobrušce je padesátimetrový bazén.

Článek

Hlavním požadavkem demonstrantů je, aby státní moc na Ukrajině uznala vítězství Juščenka. "Nové volby jsou problematické. Spíše bychom chtěli, jako každý idealista, aby byl uznán Juščenko, nějakou cestou, nevím jakou," řekl Bohdan Rajčinec z pořádající Ukrajinské iniciativy v ČR.

Pod vlajícími ukrajinskými modro-žlutými vlajkami a oranžovými transparenty pronesla řada řečníků projevy v ukrajinštině, češtině i angličtině. Odsuzovali v nich zfalšování prezidentských voleb, v nichž Juščenko kandidoval a podle zatím zveřejněných výsledků prohrál. "Ukrajina není Rusko" a "Hanba Putinovi", znělo náměstím.

Lidé se budu scházet každý den

Ukrajinské demonstranty přišli podpořit příslušníci běloruské menšiny v Česku i někteří čeští politici. Nedávno zvolený senátor Jaromír Štětina demonstrantům řekl, že by Česko mělo ukrajinské demokraty podpořit. Obává se totiž, že by v případě prohry demokratických sil na Ukrajině republiku mohl ohrozit "nebezpečný autokratický režim". Pro Juščenka se vyslovil i zmocněnec Rady vlády pro lidská práva Svatopluk Karásek.

Demonstrace budou v příštích dnech pokračovat, lidé chtějí zaslat vládě a parlamentu petici, která žádá o podporu, vyzývají také občany, aby je podpořili tím,  že budou nosit oranžové stužky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám