Hlavní obsah

Za Faltýnkův střet zájmů má ČR zaplatit 22 miliónů

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který v minulosti z pozice člena dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) dohlížel na přerozdělování dotací, byl coby člen představenstva Agrofertu, který patřil mezi příjemce, ve střetu zájmů. Evropská komise podle serveru Echo 24 udělila za toto pochybení České republice pokutu 22 miliónů korun. Faltýnek označil pokutu za nesmyslnou. SZIF výši pokuty podle ČT potvrdil. Komise zatím nechce případ komentovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Server se odkazuje na únorový verdikt komise, v němž se mimo jiné píše, že Faltýnek měl „profesní zájem jako člen dozorčí rady“, ale i „osobní zájem jakožto příjemce“.

Faltýnek již není ani členem fondu, ani orgánů Agrofertu. Společnost, kterou donedávna vlastnil Faltýnkův stranický šéf Andrej Babiš, podle serveru inkasovala v letech 2014 a 2015 přes 1,5 miliardy korun.

Komise při prověřování objevila i další dílčí problémy při rozdělování dotací v řádech statisíců korun. Výsledná sankce, kterou budou muset zaplatit daňoví poplatníci, je tak podle serveru relativně nízká.

Může dojít na soud, tvrdí Faltýnek

Faltýnek označil pokutu za absolutní nesmysl. „Mám pouze informace z médií, ale podle mého to je nesmysl. Dozorčí rada SZIF nemá vůbec vliv na dotace, nekontroluje dotace, nezabývá se dotacemi. Dozorčí rada kontroluje hospodaření. Myslím, že stejný názor na to má i SZIF jako organizace,“ řekl k tomu Novinkám Faltýnek.

Fond podle Faltýnka pokutu zpochybňuje. „Nesouhlasí s tím a bude to rozporovat, eventuálně se soudit,“ dodal šéf poslanců ANO.

ODS: Ať to zaplatí sám

Bývalá senátorka a expertka ODS pro oblast zemědělství Veronika Vrecionová  Faltýnka v reakci vyzvala, aby „přiznal svou odpovědnost a vyřešil tuto situaci tím, že částku zaplatí on sám”.

„Pokud takovouto částkou nedisponuje, jistě mu ji rád věnuje Andrej Babiš. Třeba z výnosu jeho nedaněných dluhopisů,“ dodala s poukazem na Babišovu transakci, díky níž šéf státní kasy v minulosti využil zákonných možností a odkoupil od Agrofertu korunové dluhopisy, které nepodléhaly dani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám