Hlavní obsah

Za digitální licence hrozí radě odvolání

Právo, jp
PRAHA

Radě pro rozhlasové a televizní vysílání by hrozilo odvolání, pokud začne ještě před schválením zákona o elektronických komunikacích udělovat licence na digitální vysílání.

Foto: archiv Expozice Karla Kryla Kroměříž

Básník a písničkář Karel Kryl (1944 - 1994).

Článek

Na pátečním jednání mediální komise to řekl Ivan Langer (ODS). Reagoval tím na diskusi o digitálním televizním a rozhlasovém vysílání, ve které místopředseda vysílací rady Jiří Šenkýř řekl, že podle jeho názoru se mohou licence rozdělovat podle platného mediálního zákona a dodal: "i když je to na hraně."

"Slova na hraně zákona nemůže vypustit z úst státní úředník, čímž rada je. Pokud by rada něco takového spustila, nemůže sněmovna jinak, než iniciovat vaše odvolání," kontroval Langer. Šenkýř na to řekl, že když mluvil o hraně zákona, měl na mysli situaci, kdyby se rada rozhodla prodloužit povolení k experimentálnímu digitálnímu vysílání i na dobu po letošním 31. prosinci.

Po bouřlivé diskusi nakonec komise přijala usnesení, že žádá vysílací radu a Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby se do přijetí zákona o elektronických komunikacích zdrželi všech nevratných kroků týkajících se digitálního vysílání.

Na mediální komisi padla i slova o válce státních úřadů, protože spor mezi vysílací radou a ČTÚ o kompetence v digitalizace míří k Ústavnímu soudu, jak uvedl v diskusi šéf ČTÚ David Stádník.

"Obavy vyslovené radou, že musí být nejprve udělena licence tzv. obsahová, jinak se provozovatelé vysílání (držitelé licencí) dostanou do právní nejistoty, protože budou mít pouze obsahovou licenci a držitelé licencí, resp. povolení od ČTÚ, tedy provozovatelé sítí je nebudou chtít, se zakládá na nedostatečné znalosti celé problematiky a příslušné právní úpravy," řekl Právu Stádník.

Ozvali se i soukromí provozovatelé."Stávající licenci lze použít i na digitální vysílání, ale jestli dojde k schválení zákona o elektronických komunikacích tak, jak prošel prvním čtením ve Sněmovně, necítil by se kvůli jednomu paragrafu v tomto zákoně nikdo z komerčních televizí v jistotě," uvedla právnička CET 21 (TV Nova) Markéta Havlová. Pro Právo dodala, že se snaží ve spolupráci s ČTÚ najít optimální znění kontroverzního paragrafu v zákoně o elektronických komunikacích.

Také Prima soudí, že stávající licenci lze použít i pro digitální vysílání. "Naše licence trvá do roku 2018 a je jednoznačně použitelná i pro digitální vysílání," sdělil Právu generální ředitel Primy Martin Dvořák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám