Hlavní obsah

Za chyby v čerpání dotací mohou kraje i ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za chyby v čerpání dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji může podle Evropské komise vedle obou regionů i ministerstvo financí, které mělo čerpání dotací kontrolovat. S odvoláním na mluvčí komisaře pro regionální politiku to ve čtvrtek uvedl Český rozhlas.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Úřad, který měl projekty kontrolovat, to nedělal dostatečně", uvedla mluvčí komisaře Johannese Hahna. Evropská komise po české straně požaduje, aby vrátila v přepočtu 2,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí oběma krajům nabídlo bezúročnou půjčku ve výši 1,5 miliardy korun, kterou by mohly splácet až do roku 2020. Kraje toto řešení odmítly a chtějí, aby se na zaplacení takzvané korekce podílel i stát.

To odmítá ministerstvo financí s poukazem na to, že by na chyby obou krajů dopláceli daňoví poplatníci v dalších regionech. Zároveň uvedlo, že pokud kraje částku nezaplatí, zůstane program zastaven a vyčerpáno nebude ani dalších zhruba sedm miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám