Hlavní obsah

Za červenec 146 zemřelých s covidem

V červenci zemřelo v souvislosti s covidem víc lidí než za celý květen a červen dohromady. Obětí covidu je podle statistik ministerstva zdravotnictví za červenec 146. Počty začaly výrazněji stoupat od minulého víkendu.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Denně umírá v průměru kolem 10 lidí, za posledních osm dní zemřelo v součtu 78 osob s potvrzeným covidem. Stále jsou však hodnoty výrazně nižší než v některých předchozích vlnách nákazy.

Například loni v březnu umíralo s covidem i více než 200 lidí denně.

Epidemie koronaviru začala v Česku opět zrychlovat na začátku června. V minulém týdnu vyšplhaly počty hospitalizovaných s covidem přes 1100 a kolem tisíce se stále drží. Ve vážném stavu byly v sobotu bezmála čtyři desítky pacientů.

Méně fatální dopady než dřív

Za zvýšenými počty je letní vlna spojená s nakažlivými subvariantami omikronu, které ale nemají tak fatální dopady, jako tomu bylo u předchozích variant.

I tak minulý týden dosáhly počty nově nakažených 3700 za den, v sobotu byly počty v mezitýdenním srovnání nižší. Laboratoře potvrdily 635 nových případů, k tomu 157 s podezřením na opakovanou infekci. Před týdnem to bylo asi o třetinu méně. Pozvolna se zvyšují i počty očkovaných. Na druhou posilující dávku přišlo už téměř 50 tisíc zájemců.

Vakcinologové: Čtvrtá dávka proti covidu plošně? Ne!

Koronavirus

Ideální dobou k přeočkování je podle ministerstva začátek podzimu, aby byl efekt vakcíny nejvyšší během zimních měsíců. Ukončené základní očkování má v Česku 6,9 z 10,5 milionu obyvatel. Počty se už několik měsíců nemění. První přeočkování podstoupilo dosud 4,2 milionu lidí.

Kampaň od 15. srpna

Ministerstvo zdravotnictví chce 15. srpna spustit kampaň na podporu očkování proti covidu, ale i proti jiným respiračním nemocem. V tentýž den má být spuštěn centrální rezervační systém, přes který se bude možné objednávat na druhou posilující dávku do očkovacích center. Momentálně mohou lidé přijít jen do bezregistračních center nebo se domluvit s praktickým lékařem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám