Hlavní obsah

Za auta bez povinného ručení budou majitelé platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vlastníci a provozovatelé motorových vozidel bez pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, takzvaného povinného ručení, si budou muset od ledna příštího roku připravit 20 až 300 korun denně, kterými budou povinně přispívat do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Z tohoto fondu jsou placeny nehody nepojištěných vozidel.

Článek

Podle pojistitelů je v České republice kolem 850 tisíc registrovaných vozidel bez povinného ručení. "Je to největší změna v oblasti povinného ručení od roku 2000," řekl výkonný o chystaném zpoplatnění vozidel bez povinného ručení ředitel ČKP Jakub Hradec.

Vzhledem k tomu, že takováto vozidla způsobí ročně kolem pěti tisíc nehod a škodu kolem půl miliardy korun, rozhodli se pojistitelé zasáhnout. Úspěšnost vymáhání pohledávek ze škod způsobených nepojištěnými vozidly totiž činí přitom pouze kolem 30 procent a závazky garančního fondu již narostly na 2,7 miliardy korun.

Inspirace zahraniční praxí

Přinutit všechny řidiče k placení povinného ručení se v tuzemsku doposud nepodařilo ani přes zpřísňování sankcí. Například za provozování nepojištěného vozidla může být pokuta až 40 tisíc korun. Povinné příspěvky do garančního fondu patří k v Evropě k velmi účinným metodám. Fungují například ve Finsku a Švédsku, kde se počet nepojištěných vozidel pohybuje pod hranicí procenta. V České republice je registrováno 7 miliónů motorových vozidel.

Příklady denních povinných příspěvků do garančního fondu od 1. ledna 2009
Motocykl s objemem válců do 350 ccm20 Kč
Motocykl s objemem válců nad 350 ccm30 Kč
Osobní automobil s objemem válců do 1850 ccm50 Kč
Traktor60 Kč
Osobní automobil s objemem válců nad 1850 ccm70 Kč
Autobus160 Kč
Tahač300 Kč

Která vozidla jsou nepojištěná, vyplývá z porovnání Centrální databáze vozidel a databáze pojištěných vozidel. Vlastníky a provozovatele nepojištěných vozidel vyzve počátkem příštího roku ČKP písemně k úhradě. Vyhnout se placení příspěvku do garančního fondu bude možné úhradou povinného ručení nebo vyřazením nepoužívaného vozidla z registru vozidel. Příspěvek do garančního fondu ale nenahrazuje povinné ručení, připomněl Hradec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám