Hlavní obsah

Z vězňů mohou být včelaři a sadaři

– Nymburk
Právo, Radek Plavecký

Novou práci pro vězně hledá vedení věznice v Jiřicích na Nymbursku. V pátek tady představili obnovený sad se včelími úly, okrasnou zahradu s dětským hřištěm. Všechno se podařilo vybudovat za pomoci zdejších odsouzených, kteří tu mají dál pracovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Včelí úly v sadu patřícímu věznici Jiřice na Nymbursku.

Článek

K věznici náleží 55 hektarů pozemků, z nichž některé jsou zpustošené po odchodu sovětské armády, která oblast okupovala. V sousedství vězeňského areálu býval i sad, který však zpustnul.

Zaměstnanci věznice a vězni jej začali postupně obnovovat a nyní už tady pěstují ovocné stromy, na okraji je i několik záhonů na zeleninu. Uprostřed stojí i sedm úlů, do nichž už včely snášejí med.

„Máme vytipované vězně, kteří nejsou rizikoví a mohou chodit pracovat mimo věznici. Někteří už mají slíbeno, že budou moci pracovat tady v sadu, další budou pracovat na čištění lesa v okolí,“ řekl Právu ředitel věznice s osmi stovkami vězňů Marian Prokeš.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vězni jiřické věznice pracují na záhonech se zeleninou v obnoveném sadu.

Zapojení do společnosti 

Vloni podle něj pracovalo za finanční odměnu 25 procent zdejších trestanců, letos už to bylo 39 procent. Přesto je jiřická věznice v zaměstnanosti pod průměrem českých káznic.

„Někde vězni vyjíždějí za prací mimo věznice, jindy pracují v rámci střežených areálů. Celkem je zaměstnána asi polovina práceschopných vězňů, někde je to třeba i přes 60 procent, například na Mírově,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Zajistit pro odsouzené práci je důležité hlavně kvůli zapojení do společnosti po propuštění. Věznice Jiřice kromě vlastních projektů využívá i firmy v okolí, kam vězni dojíždějí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nová okrasná zahrada s dětským hřištěm v areálu věznice Jiřice na Nymbursku.

Výpěstky pro dětský domov

Ve větší míře chce věznice využít rozsáhlé pozemky, které tu má. Ještě letos by tady měla vzniknout například linka na třídění komunálního odpadu a vyjednává se o otevření dalších pracovišť.

Sad se včelími úly je dalším místem, kde mohou být vězni zaměstnáni a včelaření se budou moci věnovat pod dohledem zkušeného včelaře, který při pátečním slavnostním otevření sadu úly kontroloval.

Výpěstky ze sadu a záhonů by měly obohatit zdejší kuchyni, něco chce věznice nabízet i na e-shopu a první snůška medu je určena pro nedaleký dětský domov.

Kromě pracovišť dali vězni a zaměstnanci dohromady i okrasnou zahradu s posezením a s hřištěm. „To je místo určené pro návštěvy vězňů. Když za nimi přijede rodina s dětmi, mohou být tady, aby nemuseli do areálu, kde je to pro ně stresující,“ dodal ředitel Prokeš.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Věznice Jiřice na Nymbursku

Reklama

Výběr článků

Načítám