Hlavní obsah

Z tropického léta skočíme rovnou do chladného podzimu

Novinky, kre

Tropické teploty potrvají od čtvrtka až do 31. srpna. Velmi teplý vzduch, který bude proudit na naše území od jihozápadu, přinese podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress opět teplotní rekordy. Z léta ovšem přeskočíme rovnou na podzim. Děti bude první školní den doprovázet déšť a teploty klesnou až o 15 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Do školy s deštníkem

Článek

Čtvrtek by měl být 27. tropickým dnem v Praze od začátku letních prázdnin. Bude jasná až polojasná obloha, teploty mezi 28 až 32 stupni,“ řekla Honsová. Déšť se objeví jen ojediněle, a to v horských oblastech.

Podobné počasí bude také v pátek, teploty v Čechách budou mezi 27 a 31 stupni, na Moravě a ve Slezsku ukáže teploměr 30 až 33 stupňů. Po západu slunce ovšem teploty klesnou.

Další tropické noci?

V sobotu bude opět jasno až polojasno, ranní teploty mezi 19 a 15 stupni, v odpoledních maximech vystoupá rtuť teploměru k 30 až 34 stupňům. Déšť a bouřky očekávají meteorologové spíše na severu našeho území. Není ovšem vyloučené, že noc ze soboty na neděli bude tropická.

Neděle bude nejteplejším dnem do konce prázdnin, přinese jasnou až polojasnou oblohu, ale kvůli přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout lokální přeháňky a bouřky,“ uvedla Honsová. Teploty se budou pohybovat mezi 30 a 35 stupni.

V noci na pondělí by mohla být opět tropická noc, teplota by tedy neměla klesnout pod 20 stupňů. Z počátku dne bude jasno, navečer ovšem přijde studená fronta. V odpoledních maximech bude na Moravě a ve Slezsku 35 stupňů, na západě Čech by neměla teplota přesáhnout 30 stupňů.

Déšť a mlhy

Prvního září si musí školáci kromě aktovky vzít také deštník. „V úterý se bude studená fronta střídat se studeným vzduchem od západu, očekáváme ochlazení až o 15 stupňů,“ řekla meteoroložka. Odpoledne se budou teploty pohybovat do 20 stupňů.

Podobné počasí bude také ve středu. Ve čtvrtek a v pátek očekávají meteorologové ubývání oblačnosti. Ranní teploty by mohly klesnout až k 5 stupňům, odpoledne neukáže teploměr více než 20 stupňů. „Mohly by se objevit také mlhy, takže z léta půjdeme rovnou do podzimu,“ doplnila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám