Hlavní obsah

Z rekordního tepla do mrazu

Novinky, fia

Počasí v nadcházejícím týdnu přinese všehochuť. Dočkáme se teplotních rekordů, frontální oblačnosti, slunce i nízké oblačnosti a také ranního mrazu a mrznoucích mlh. Zatímco v pondělí budou teploty šplhat k 19 stupňům, v průběhu týdne budou padat k nule. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2.11.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Začátek nového pracovního týdne bude v Česku i přes velkou oblačnost a srážky teplotně výrazně nadprůměrný. V pondělí budou nejvyšší odpolední teploty šplhat až k 19 stupňům,“ uvedla Honsová. Počasí u nás bude podle jejích slov ovlivňovat teplá fronta spojená se zbytky hurikánu Zeta.

„V úterý a ve středu to bude vlnící se studená fronta a od čtvrtka potom tlaková výše, kolem které sem bude pronikat chladnější vzduch, a při zmenšené oblačnosti budou po ránu teploty klesat i pod bod mrazu,“ upřesnila.

V pondělí může padnout teplotní rekord

Hned pondělí bude nejteplejším dnem týdne. Nejvyšší odpolední teploty budou dosahovat nejčastěji 14 až 18 stupňů, v Polabí vystoupí až na 19. „A není vyloučeno, že bude pokořen teplotní rekord z pražského Klementina. Pro 2. listopad je z roku 1924, tehdy tam naměřili rovných 17 stupňů,“ připomněla meteoroložka.

I přes nadprůměrnou teplotu bude na obloze oblačno až zataženo, místy se objeví slabý déšť nebo přeháňky. Postupně budou srážky ustávat.

V úterý bude zpočátku dne polojasno až oblačno, místy s mlhami nebo nízkou oblačností. Postupně bude od západu oblačnosti přibývat na zataženo, přidá se déšť nebo přeháňky. Noční teploty klesnou na 11 až 7 stupňů, přes den bude 11 až 15 stupňů, na východě až 18. Vát bude mírný severozápadní vítr.

Středa přinese oblačnou až zataženou oblohu s občasným deštěm nebo přeháňkami. „Postupně dojde k ubývání oblačnosti a ustávání srážek,“ poznamenala Honsová. Místy je potřeba počítat s mlhami nebo nízkou oblačností. Noční teploty spadnou na 9 až 5 stupňů, denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni, na východě vystoupí až na 12.

Přijdou mrazivá rána

Ve čtvrtek už bude polojasno, jen na východě bude zpočátku dne až oblačno s občasným deštěm. Místy se opět budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 7 až 3 stupně, na západě až na -1 stupeň Celsia. Nejvyšší denní teploty vyšplhají jen na 5 až 9 stupňů.

Polojasná obloha bude i v pátek. Místy opět budou panovat mlhy nebo nízká oblačnost. V noci se ochladí na 4 stupně až 0, při celonočním vyjasnění až na -2. Denní maxima se budou pohybovat mezi 7 až 11 stupni.

V sobotu bude polojasno. Po ránu rtuť teploměru klesne na 4 stupně až 0, při vyjasnění až na -3. Nejvyšší denní teploty stoupnou na 5 až 9 stupňů, při jasné obloze až na 12.

Také v neděli bude na obloze panovat polojasno, ačkoliv místy je potřeba se připravit na mlhy a nízkou oblačnost. Teploty po ránu klesnou na 5 až 1 stupeň. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12, ale při mlze zůstanou jen kolem 5 stupňů.

Foto: Benjamin Liss, ČTK/AP

Zpočátku týdne mohou padat teplotní rekordy (ilustrační foto).

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám