Hlavní obsah

Z pražských sirén zazní slova Milady Horákové, na budovách visí velké portréty

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 26. června, den před 70. výročím popravy Milady Horákové, opakovaně zazní z elektronických sirén v hlavním městě a z reproduktorů v metru koláž autentických nahrávek ze soudního procesu s Horákovou a dalšími v roce 1950. Akci připomínající justiční vraždu podpořilo vedení Prahy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Velkoplošný poutač na budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Článek

„Tento zločin měl jediný důvod: doktorka Milada Horáková nebyla lhostejná k bezpráví a měla odvahu mu čelit. Je naší povinností její příběh připomínat a bránit ho před těmi, pro které je i dnes pravda nepohodlná,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (piráti).

Je naší povinností její příběh připomínat a bránit ho před těmi, pro které je i dnes pravda nepohodlná
Zdeněk Hřib

„V pátek 26. června, tedy den před samotným výročím, budeme prostřednictvím obecního rozhlasu několikrát denně vysílat audio koláž, která vznikla z autentických nahrávek soudního procesu a z dopisů, jež Horáková napsala ve vězení před popravou své rodině,“ přiblížil za organizátory Marek Vocel.

Vysílání se má v pátek 26. června opakovat třikrát v 10.35 hodin, 12.35 a 14.35 hodin. Čas popravy připadl na 27. červen 5.35 hodin, trvala 15 minut.

Komunistům ve Sněmovně promítali pod nos Miladu Horákovou

Domácí

Piráti v hlavním městě spolu s koaličními partnery z Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) podpořili občanskou iniciativu Milada 70: Zavražděna komunisty. Právě s textem Zavražděna komunisty se na desítkách významných budov objevují velkoplošné portrétní vizuály Horákové.

Lze je vidět v Praze na právnické fakultě, kde Horáková studovala, a také na Rudolfinu. Dále jde o Národní muzeum, Carolinum, budovu FAMU na Smetanově nábřeží či Veletržní palác, mimo Prahu třeba o liberecké hejtmanství. Na fasádách mají být týden až dva.

„Je to teprve 70 let, kdy komunisti po lživém procesu popravili nevinnou ženu, a tenhle strašlivý zločin dodnes bagatelizují. Z dnešního pohledu se to zdá neuvěřitelné a jakoby z jiného světa, ale tato skutečnost nesmí být nikdy zapomenuta, aby se nemohla opakovat,“ řekl Michal Gregorini ze sdružení Dekomunizace, které je mezi organizátory.

Den památky obětí komunistického režimu připomíná justiční vraždu Milady Horákové

Historie

Iniciativa Milada 70: Zavražděna komunisty vyzvala spoluobčany, instituce a samosprávy k uctění památky Horákové.

Kdokoli může ve dnech před 27. červnem vyvěsit černý prapor. Velkoplošné plachty nejsou jediným poutákem, za 330 korun si lze na webu dekomunizace.cz koupit triko s fotografiemi Milady Horákové z vyšetřovacího spisu. A s jejím citátem: „Vždy musíš hledat a vyznávat pravdu a chovat se tak, aby ses nikdy nemusela stydět, až se podíváš nazpět.“

Reklama

Výběr článků

Načítám