Hlavní obsah

Z lodi plovoucí po Vltavě se vznesl balón

Praha

Lidé, kteří v pátek dopoledne zavítali na některé z nábřeží poblíž pražského Karlova mostu, byli svědky ojedinělé podívané. Přímo z paluby lodi se před zraky kolemjdoucích vznesl k nebi horkovzdušný balon. Jeho pilot Jan Smrčka s ním následně po půlhodinovém letu přistál na Bílé hoře.

Z plovoucí lodi vzlétl horkovzdušný balonVideo: ČTK

 
Článek

Akce se málem neuskutečnila, neboť v předvečer konání avizovali meteorologové změnu proudění větru z jihozápadního na východní. Organizátoři se proto rozhodli zaimprovizovat a přesunuli start z Výtoně na kotviště Na Františku. Odtud se loď s s balónem přesunula ke Karlovu mostu, kde začalo nafukování.

Nafukování samotné mělo jediný drobný zádrhel, kdy se jednu chvíli všechno naklánělo trochu ke straně. Kapitán tomu pomohl vyrovnáním lodi. A deset minut před půl sedmou se balón v barvách trikolory s tříčlennou posádkou v koši vznesl do oblak, aby za 35 minut přistál na konečné tramvaje linky 22 na Bílé hoře.

Při nafukování balonu je důležité, aby do něj ze začátku neproudil pouze vzduch z větráků, ale také přírodní vítr, teprve poté se přidají hořáky. "Vítr se nám změnil během akce několikrát, my jsme prostě improvizovali od začátku až do konce," usmíval se po přistání Smrčka, který prý měl před startem obavy, jak všechno půjde. Nakonec přiznal, že průběh byl hladší, než očekával.

Smrčka by se svým kouskem rád dostal do České  knihy rekordů. Podle něj jde o první start horkovzdušného balonu z paluby plovoucí lodi. Vzhledem k tomu že balonář už má za sebou přelet přes kanál La Manche nebo přelet Tater od východu na západ, dalším kouskem má být přelet nejvyšší evropské hory Mont Blanc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám