Hlavní obsah

Z české přírody mizí studánky, nikdo se o ně nestará

Právo, Hynek Paštěka
ČESKÁ REPUBLIKA

Studánky, které po staletí znamenaly pro člověka důležitý zdroj vody, pomalu z české přírody mizí. Způsobuje to jednak vysychání pramenů, ale studánky také zarůstají, zanášejí se a podobně. Může za to nezájem starat se o ně a udržovat je.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

„Nemáme k dispozici data z celé republiky, ale například na Beskydsku byl před patnácti lety dělán průzkum, který zmapoval zhruba 250 studánek. Před čtyřmi lety proběhl další průzkum stejných zdrojů a našli jich už jen šedesát,“ řekl Právu Michal Kulík z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

„Aktuální průzkum stavu studánek v České republice není k dispozici, ale jejich mizení je dost pravděpodobné. Mohou za to různé terénní úpravy, meliorace, odlesňování nebo naopak nové zalesňování, výstavba komunikací. Vliv má spousta faktorů,“ řekl Právu Jan Sedlmayer z Českého hydrometeorologickému ústavu.

V databázi přes 400 zdrojů

Proto ČSOP spustilo Národní registr pramenů a studánek na internetu, konkrétně na www.estudanky.cz. Každý má možnost, pokud narazí v přírodě na studánku nebo ji má někde poblíž svého bydliště, na stránce zaznamenat její polohu, popsat stav a případně ji vyfotografovat.

Od března, kdy stránka začala fungovat, je v její databázi přes 400 zaregistrovaných přírodních zdrojů vody. To je však jen jedna část spuštěného projektu. V rámci druhé fáze nabízí ČSOP zájemcům, aby si nějakou studánku vzali pod patronát a pečovali o ni.

ČSOP lidem, kteří se o studánku starají, proplácí například rozbory vody nebo drobný materiál na její údržbu. Podle Kulíka jsou rodiny, které se o „svoji“ studánku starají třeba již třetí generaci. Dále jsou to dětské kolektivy, důchodci, trampské osady. Do projektu se může zapojit kdokoli. „Cíl celého projektu však není ani tak hydrologický jako spíš filozofický. Jde o to, obrátit pozornost lidí ke kousku přírody, který mají za humny. Aby si lidé začali všímat zdánlivých maličkostí, jako je voda v přírodě,“ dodal Kulík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám