Hlavní obsah

Wolf obvinil Paroubka, že ho vydíral při prezidentské volbě

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec Petr Wolf, který odešel z ČSSD, v neděli prohlásil, že se ho při volbě prezidenta snažil vydírat šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Paroubek mu prý řekl, že když nepodpoří ve volbě Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace ve firmě, kde poslanec působil.

Článek

"Když se Jiří Paroubek dozvěděl, že se firma, ve které jsem působil, při čerpání dotace údajně dopustila rozpočtové nekázně, snažil se mě při prezidentské volbě vydírat tím, že pokud nepodpořím liberálního kandidáta, celou kauzu zveřejní. Po mém odchodu z ČSSD se okamžitě tato kauza objevila v médiích," sdělil Wolf v prohlášení zaslaném ČTK.

Současně odmítl tvrzení, že by si ho "koupila" koaliční vláda v čele ODS. "Chci znovu zdůraznit, že jediným důvodem mého odchodu z poslaneckého klubu a ČSSD je atmosféra vyhrožování a nátlaku, které v ČSSD vládnou, a to jak v Moravskoslezském kraji, tak na celostátní úrovni," prohlásil Wolf.

Poslanec minulý víkend vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD i ze strany. Je už čtvrtým poslancem, který v tomto volebním období opustil sociální demokracii.

Paroubek: ať tedy Wolf své dotace vysvětlí

"Nemám potřebu na to znovu reagovat,“ řekl Novinkám předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Spíše on by neměl mlžit a měl by vysvětlit, jak to tedy s tou jeho dotací je, zda se jedná o zneužití veřejných prostředků, nebo ne,“ dodal na Wolfovu adresu.

Paroubek poté vydal tiskovou zprávu, v níž uvedl, že v případě dalších "lží" zváží podání žaloby na ochranu osobnosti.

Podle Paroubka Wolfovo tvrzení doplňuje "mozaiku", do které patří další bývalí poslanci za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. "Jde tedy jen o další důkaz toho, že přeběhlictví poslanců ČSSD je hrou z pera jednoho autora, tedy ODS a jejího topolánkovsko - dalíkovského vedením," uvedl Paroubek v tiskové zprávě. Představitelé ODS však již dříve údajný nátlak popřeli.

Nejasnosti kolem Wolfovy firmy

Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2005 odhalil, že Wolf zřejmě zneužil dotaci od ministerstva životního prostředí. Právě proto se objevily spekulace, že za jeho nynějším urychleným odchodem z ČSSD mohou být například hrozby otevření starého případu policií.

Podle zprávy NKÚ z roku 2005 Wolfova ostravská firma UT 2002 uhradila dodavateli se sídlem v Rusku částku 298,3 tisíce korun za služby, jejichž součástí byla i veřejně přístupná studie.

"Kontrolou bylo zjištěno, že v době, kdy s. r. o. zakázku dodavateli zadávala, bylo doslovné znění studie k dispozici na internetu na oficiálních stránkách Evropské komise,“ uvedl NKÚ.

Úřad zkritizoval také vyúčtování nákladů na cestovné ve výší zhruba 840 tisíc korun. To podle zprávy NKÚ obsahovalo nesrovnalosti. "Například více celodenních cest stejného pracovníka v jednom dnu na různá místa ve stejném čase,“ uvedl úřad. Jeho zprávu vzala na vědomí první Topolánkova vláda v listopadu 2006.

Ve Wolfově firmě UT 2002 je od března 2006 jednatelkou Wolfova manželka Hana. Společnost se dříve zabývala výrobou pneumatik pro terénní automobily, nyní má podle obchodního rejstříku zaregistrovánu například lektorskou činnost, výkup a prodej výpočetní techniky nebo zprostředkování obchodu či služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám