Hlavní obsah

Wintonovy děti pokřtily novou čekárnu na pražském Hlavním nádraží

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy otevřely na pražském Hlavním nádraží novou čekárnu, která nese jméno sira Nicholase Wintona, zachránce stovek československých židovských dětí. Salónek je určen cestujícím spojů vlaků vyšší třídy a matkám s dětmi. Dráhy slibují pasažérům komfortnější odpočinek během cestování.

Wintonovy dětiVideo: Novinky

 
Článek

Salónek byl otevřen již v červnu a teprve v úterý ho pokřtily čtyři Wintonovy děti. „Těší nás, že je po Nickym pojmenována místnost, která bude sloužit lidem k jejich pohodlí. Nicholas se vždy snažil pomáhat ostatním, určitě by byl poctěn,“ řekla jedna ze zachráněných Zuzana Marešová.

České dráhy lákají do salónku cestující na komfortnější sedačky, ale i na lepší Wi-Fi, klimatizaci, dětský koutek a elektronické zásuvky. „Chceme, aby ČD Lounge nabízely zákazníkům kromě pohodlí při čekání na vlak i něco navíc,“ vysvětlil člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. Dle jeho slov byl sir Nicholas Winton jasnou volbou při výběru jména.

Sira Nicholase připomíná památník

Wintonovo jméno na pražském Hlavním nádraží kromě nové čekárny také od května připomíná památník, který je věnován rodičům transportovaných dětí. Památník stojí v průchodu odjezdové haly k nástupištím pod kupolí secesní Fantovy kavárny.

Foto: Novinky

Wintonovy děti

V roce 1938 zachránil tehdy devětadvacetiletý Winton 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů. Ještě před vypuknutím druhé světové války těmto dětem zajistil vlakový přesun do Spojeného království.

„Nemůžu říct, že byl pro mě tátou, ale společně s ostatními jej bereme jako maskota. Nicholas tak má největší rodinu na světě, ačkoli nás žije už jenom dvanáct, z toho v Česku pět,“ dodala Marešová.

Za své činy byl povýšen do rytířského stavu a Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 2014 dostal od Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva.

Sir Nicholas Winton zemřel v roce 2015 ve věku úctyhodných 106 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám