Hlavní obsah

Vzácných jasoňů u Bulhar na Břeclavsku přibývá

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Moravy přibývá vzácných motýlů vymírajícího druhu jasoň dymnivkový. Ukázalo to jejich sčítání u Bulhar na Břeclavsku v oboře v Milovickém lese. Na popud ochranářů lesníci tamní porost prosvětlili vykácením některých stromů. Právě takové lesy mají totiž jasoňové rádi. Výsledkem úprav krajiny je současné zvýšení populace těchto motýlů.

Foto: M. Hrouzek

Jasoň dymnivkový

Článek

„S podnikem Lesy ČR se nám podařilo domluvit, aby se v místech, která navazují na plochu obývanou jasoni, prokácely hustší porosty, vyřezaly keře a vytvořily migrační koridory,“ řekl Právu vedoucí chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet. V oboře nyní napočítali ochranáři 120 jasoňů.

Právě dlouhodobý způsob hospodaření podniku Lesy ČR v oboře Bulhary vedl podle něj k tomu, že druhy motýlů vázané na světlé lesy v něm v posledních letech téměř vymizely.

Bez lidí i bez vody. Jeden ze sedmi přírodních divů světa zažívá nebývalé sucho

Cestování

V loňském roce se podařilo jasoně dymnivkového prokázat jen na jediném místě, kde poletovalo nejvýše 34 jedinců. V oboře chovaná zvířata les kompletně vypasou, takže v něm jasoni nemají dostatek potravy. Neprospívá jim ani frézování pasek. Lesy ČR za tento způsob hospodaření dlouhodobě čelí kritice ochranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám