Hlavní obsah

Vzácnou dřevořezbu Krista našli v areálu Pražského hradu

Právo, Vít Hnízdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak mile byl překvapen František Mlčoch, správce objektu Kostela všech svatých na Pražském hradě, když při rekonstrukci kruchty ve Starém královském paláci nalezl dřevořezbu Ukřižovaného Ježíše Krista z 15. století, který tam ležel zaklíněný hlavou dolů mezi židlemi.

Foto: Vít Hnízdil, Právo

Dřevořezba ukřižovaného Krista na Pražském hradě

Článek

Nález je o to pozoruhodnější, jelikož sošku Ukřižovaného již Správa Pražského hradu (SPH) považovala od roku 1989 za ztracenou.

Přes metr vysoký Kristus z údajně lipového dřeva je téměř nepoškozen. Po zrestaurování bude uložen na místo, kde po celou dobu byl - v Bazilice svatého Jiří na Pražském hradě. „Musíme sošku zbavit prachových částic, poté provedeme polychromii. Úlohou této metody je chránit dílo proti jeho povrchovému poškození. Dále musíme zpevnit podklad a také přidat k Ukřižovanému kříž,“ řekl pro Právo Jaroslav Sojka, historik umění SPH.

Jedná se o naší nejcennější dřevořezbu vůbec
historik umění Jaroslav Sojka

Pouze v rovině spekulací zůstává otázka, jak a kdo Krista do zděné konstrukce v zadní části kostela dal. „Jedná se o naší nejcennější dřevořezbu vůbec. Proto jsme nesmírně rádi, že se po dvaceti letech našla, byť tímto neobvyklým způsobem. Byl to jediný vzácný předmět, který jsme postrádali. Od roku 1990 jsme i proto raději zavedli hloubkovou evidence všech předmětů, které na Pražském hradě jsou,“ uvedl Sojka s tím, že dnes díky moderní evidenci, ve které je na 22 tisíc předmětů by se toto stát nemohlo.

Po restaurátorských pracích poputuje Ukřižovaný zpět do Baziliky svatého Jiří, kde bude posazen na hrob knížete Boleslava II. mezi ostatky knížete Oldřicha a Vratislava. Ukřižovaný pochází z doby Jana Husa a Zikmunda Lucemburského a naposledy byl restaurován v roce 1971 Alešem Grimem.

Historická hodnota této dřevořezby je nevyčíslitelná, nicméně cena v penězích by se v aukčním domě mohla dostat až na 120 tisíc EUR.

Na téměř 600 let starou, leč zachovalou sochu, se již zanedlouho mohou těšit i návštěvníci areálu Pražského hradu. „Ukřižovaného budou moci na vlastní oči obdivovat turisté již 15. září, kdy slavnostně otevřeme zrekonstruovaný Vladislavský palác,“ dodala Milena Bravermanová z oddělení uměleckých sbírek SPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám