Hlavní obsah

Vytrvalý déšť zvedá hladiny, na Klabavě už je třetí stupeň

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třetí povodňový stupeň se vyšplhala v pátek po druhé hodině odpoledne řeka Klabava v Dýšině na Plzeňsku. Obec naštěstí chrání tento týden předaná protipovodňová hráz, voda zaplavila jen několik zahrádek u zdejšího mlýna. Za bariéry se dostala náhonem, který ale hasiči už stačili uzavřít.

Povodeň v KlabavěVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Hráz je dimenzovaná na stoletou vodu, tak bychom se teoreticky měli cítit bezpečně. Uvidíme, jaké s ní budou zkušenosti,“ řekl Právu tamní místostarosta Jaroslav Egrmajer (Nová volba pro Dýšinu).

Na Klabavě byl krátce třetí stupeň už v noci na pátek, pak voda rychle klesla a opět vystoupala. První stupně byly v pátek v Plzeňském kraji vyhlášené i na některých místech Radbuzy, Úslavy, Úhlavy a na Berounce pod Plzní. „Nyní budou hladiny kolísat,“ sdělil dispečer Povodí Vltavy Petr Vicenda. [celá zpráva]

Foto: Ivan Blažek, Právo

Hasiči uzavírají stavidla náhonu v Dýšině, kde řeka Klabava překročila třetí povodňový stupeň.

„Rozhodující pro další vývoj budou silné deště, které mají přijít v sobotu odpoledne, nedají se vyloučit ani větší povodně,“ upozornil Vicenda.

Nejohroženější bude zřejmě povodí Klabavy a Úslavy. „Určit, jak velká povodeň přijde, kde a zda vůbec, se ale nyní nedá,“ doplnil Vicenda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám