Hlavní obsah

Výstup na nejvyšší pražský komín za mláďaty sokolů

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší pražský komín spalovny v Malešicích se opět ukázal jako ideální místo pro život ohroženého sokola stěhovavého. Sokolí pár letos přivedl na svět další čtyři mláďata. Celkem se tak na komínu vylíhlo jedenáct malých opeřenců. K hnízdu ornitolog umístil fotopast a ve středu se pro ni po dvou měsících vrátil. Natočili jsme jeho výstup i výhled z komína.

Výstup na ochoz nejvyššího pražského komínu v Malešicích za mláďaty sokolů Video: Novinky

 
Článek

Mláďata se vylíhla začátkem dubna. Ornitolog Dušan Rak vystoupal na ochoz ve stometrové výšce, kde sokolí rodinka hnízdí, přibližně po dvou měsících. Naposledy byl na komíně v půlce května, kdy kroužkoval čtveřici mláďat a do hnízda nainstaloval fotopast pro pořízení fotek i záběrů.

„Je vidět ta druhá půlka hnízdění, kdy se mláďata učí létat a vracejí se zpět do hnízda pro potravu. Hnízdo teď vypadá jednoduše řečeno použité, je tam spousta zbytků po mláďatech. V tomto období potřebovala velkou zásobu potravy, takže je tam převážná většina holubích zbytků,“ přibližuje momentální stav hnízda Dušan Rak. Dodává, že mláďata by se nyní měla kompletně osamostatňovat.

Foto: Novinky

Nainstalovaná fotopast zachytila sokolí mláďata v budce, která nahrazuje hnízdo.

„Mláďata by v tomto období měla z této lokality pomalu zmizet, dospělí by je odehnali a vlastně už drží teritorium na další sezónu. Mláďata už jsou samostatná, umějí lovit, ale stále se snaží snadno získat něco od rodičů. Minimálně tři ptáci tu teď létali, dva z toho byli dospělí, jedno určitě mládě. Možná že tu jsou i ta další,“ dodává ornitolog ke kontrole místa.

Tomuto páru dravců se v areálu Spalovny Malešice daří. Každoročně úspěšně vyvádí tři až čtyři mláďata, což bývá obvykle maximální počet. V roce 2014 byla čtyři a v roce 2015 pak tři.

Sokolí rodinu žijící na druhém ochozu komína ve výšce 100 metrů nikdo neruší a má zde i dostatek potravy.

Foto: Novinky

V hnízdě jsou zbytky potravy, převážně holubů. Sameček často nosí menší ptáky, špačky i kosy. Mohutnější samice se specializuje na holuby.

„Těší nás, že sokolí pár již potřetí u nás úspěšně vyvádí mladé a že přispíváme k záchraně ohroženého druhu. Sokolí rodina nám také pomáhá přirozenou cestou redukovat velké množství holubů v areálu, kteří svojí přítomností znečišťují zpevněné plochy, vozovky, vozidla, budovy i důležité části technologie,“ řekl Novinkám mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Do Prahy se sokoli stahují kvůli holubům

Hnízdní budka, kde sokolí rodina žije, byla instalována přede dvěma lety ve spolupráci České společnosti ornitologické a Pražských služeb, které ZEVO Malešice provozují. Instalaci budky a monitoring lokality finančně podpořil pražský magistrát. Areál malešické spalovny je jedním z pouhých dvou míst na území Prahy, kde kriticky ohrožený druh dosud zahnízdil. Kromě Malešic hnízdí sokoli stěhovaví ještě v areálu Pražské teplárenské v Michli.

„Původně sokoli hnízdili ve skalních stěnách. Českosaské Švýcarsko na severu republiky byla taková jejich bašta. Přestože jsou velmi vzácní, jejich populace se teď naštěstí zmáhá a rozšiřuje, ale míst, kde by mohli hnízdit, je stále málo. Proto děláme projekt s budkami. Místa, kde se sokoli stáhnou kvůli potravě, se snažíme osadit hnízdními budkami. Sokoli si nestaví vlastní hnízdo. V přírodě používají stará hnízda krkavců a podobně,“ vysvětluje ornitolog.

Hnízdní budky byly instalovány i v teplárně v Holešovicích a v areálu nemocnice v Motole. Ornitologové zde momentálně pozorují přítomnost i zájem nedospělých sokolů o tato hnízdiště. Do budoucna by se tak mohlo jednat o další úspěšné zahnízdění.

Reklama

Výběr článků

Načítám