Hlavní obsah

Vystrčil po schůzce se Zemanem: Moje cesta na Tchaj-wan je reálnější

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v úterý oznámil, že se jeho cesta na Tchaj-wan stává reálnější, pokud bude Čínská lidová republika dále diktovat Senátu, co má, nebo nemá dělat. Vystrčil to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zeman na Pražském hradě. Čína na něj prý tlačila, aby neblahopřál ke zvolení tchajwanské prezidentce. Uvedl také, že se s prezidentem neshodli v pohledu na čínský dopis pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS).

Záznam: TK Miloše Vystrčila po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Moje cesta na Tchaj-wan je stále reálnější a reálnější. Základní hodnota každé země je, že je demokratická a nezávislá. Pokud Čínská lidová republika chce České republice či Senátu diktovat, co mají, nebo nemají dělat, nebudeme sklánět hlavu,” sdělil v úterý Vystrčil.

Podle Vystrčila pracovník čínského velvyslanectví upozorňoval český Senát, že jeho předseda nemá blahopřát nové tchajwanské prezidentce ke zvolení. V lednových volbách na Tchaj-wanu obhájila svůj prezidentský mandát Cchaj Jing-wen.

Růžička by na Tchaj-wan jel, Vystrčil mlčí

Domácí

„Zaměstnanec čínské ambasády telefonoval mému řediteli kanceláře s tím, že pokud bych chtěl blahopřát tchajwanské prezidentce, poškodilo by to česko-čínské vztahy. Čínská republika se stará o to, co by měl, nebo neměl dělat předseda Senátu,” podivil se Vystrčil.

V reakci na to prohlásil, že ho těší, že Tchaj-wan je demokratická země. „Říkám, že jsem potěšen, že má Tchaj-wan demokraticky zvolenou prezidentku a že je demokratickou zemí,” prohlásil Vystrčil.

Dopis pro Kuberu 

S prezidentem řešil také dopis pro Kuberu. Dokument s razítkem čínské ambasády a se dvěma přípisy z Hradu varoval Kuberu před cestou na Tchaj-wan. „Obsah čínského dokumentu vyřešen není. Nemám nástroje, jak se domoci dalších informací,” komentoval následně schůzi Vystrčil.

Senátu bude šéfovat Vystrčil z ODS

Domácí

Vystrčil se s prezidentem neshodl na nesrovnalostech v souvislosti s dopisem. Podle něho měl být dopis oficiálně doručen do kanceláře Senátu, nikoli do podatelny Pražského hradu. Neshodli se ani v tom, jakou má dopis váhu. „Debatu jsme ukončili tím, že jsme si každý podrželi svůj názor,” popsal šéf Senátu.

Dopis dostal Kubera do rukou v lednu. Krátce na to, 20. ledna 2020, náhle zemřel na infarkt. Dopis se našel po jeho smrti v jeho kanceláři.

Kubera mi řekl, že cestu na Tchaj-wan může přehodnotit, tvrdí čínský velvyslanec

Domácí

Vystrčil, který v křesle předsedy Senátu vystřídal Kuberu, označil dopis za výhrůžný. Po prezidentovi chce, aby objasnil okolnosti jeho vzniku a jeho předání Kuberovi. O schůzku s hlavou státu žádal už od poloviny března.

Ať Zeman vysvětlí, jak se postavil k výhrůžnému dopisu Číňanů, žádá šéf Senátu

Domácí

Zeman: Není co vysvětlovat 

Prezident Zeman dříve pro ČTK uvedl, že v souvislosti s dopisem není co vysvětlovat. Podle něho se jedná o „nafouknutou bublinu hodnou bulvárních novinářů, ale nehodnou politiků”. Podle informací Deníku N si přitom dopis u čínské ambasády objednal sám prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten to odmítl.

Mynář: Výhružný dopis pro Kuberu jsem si neobjednal. A žádný neexistuje

Domácí

V pondělí pak zveřejnil Pražský hrad video, ve kterém Mynář oznamuje, že dopis dostal Kubera 15. ledna 2020 na schůzce nejvyšších ústavních činitelů. „Nejedná se ale o dokument panu Kuberovi, není mu adresován a není podepsán. Je to stanovisko Čínské republiky,” prohlásil Mynář ve videu. Odmítl také, že by si ho objednal.

Šéf Senátu Vystrčil: Jde o vliv Číny na Česko, výhrůžný dopis Kuberovi si teprve přečtu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám