Hlavní obsah

Vyšší pokuty a nový bodový systém. Kupka představil změny v silničních pravidlech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) chce vládě na podzim předložit novelu zákona o silničním provozu, která počítá se zjednodušením bodového systému. Zvýšit by se mohly také pokuty u závažných dopravních přestupků, naopak ztráta bodů bude někde menší. Zákon by mohl platit od ledna 2024.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„Přikročili jsme k zjednodušení bodového systému. Nově budou jen dva, čtyři či šest bodů, přičemž šest bodů bude za nejzávažnější přestupky,“ představil novelu Kupka.

Mezi nejzávažnější přestupky má být zahrnuto řízení pod vlivem, překročení rychlosti o 50 km/h mimo obec a 40 km/h v obci, vjíždění na železniční přejezd přes zákaz či jízda na červenou.

Tyto přestupky pak mají řidiče nově stát ve správním řízení 7 až 25 tisíc korun.

Za odmítnutí dechové zkoušky drakonické tresty

Domácí

O čtyři body pak řidič přijde, když nepoužije bezpečnostní pás, autosedačku či například drží při řízení telefon. Bloková pokuta má být v tomto případě pět tisíc korun, ve správním řízení 7 až 25 tisíc.

Dva body mají být za překročení rychlosti o 10 km/h.

Za jízdu pod vlivem alkoholu Kupka navrhuje prodloužit zákaz řízení na rok a půl. V případě odmítnutí testu na alkohol nebo jinou návykovou látku pak hrozí zákaz řízení až na tři roky a pokuta ve správním řízení až do 75 tisíc korun.

Foto: Novinky

Návrh ministerstva dopravy na změny v bodovém systému a výši pokut

Řídit už od 17 let 

Auto by mohli podle novely řídit již lidé od 17 let, a to pod dohledem mentora. Ten musí mít řidičský průkaz nejméně 10 let.

„Chceme zasáhnout také řidiče, kteří představují nejvážnější riziko. To jsou mladí řidiči, kteří působí 18 procent závažných nehod, jež končí usmrcením či závažným zraněním,“ nastínil Kupka.

Počítá se ale také s řidičákem na zkoušku. „Je to dvouletá ochranná lhůta. Pokud spáchá nejzávažnější, šestibodový přestupek, bude muset řidič na evaluační jízdu a dopravně psychologickou přednášku,“ oznámil ministr.

Při pomalém předjíždění cyklisty nemusí být odstup 1,5 metru, zvažuje ministr

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám