Hlavní obsah

Výrobce léčiv dostal pokutu 950 tisíc za odměny lékařům

Téměř miliónovou pokutu udělil Státní ústav pro kontrolu léčiv výrobci léků Teva Pharmaceuticals CR. Uvedla to v pátek Česká televize (ČT). Důvodem byly údajně příliš vysoké odměny pro lékaře za předepisování jednoho léku firmy v rámci testů medikamentu. Teva hájí odměny jako kompenzaci administrativní zátěže lékařů při vypisování dotazníků spojených s testy. Za jeden dotazník dostávali lékaři podle ČT 1200 korun, někteří si tak prý přivydělali až statisíce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Testů se zúčastnilo podle ČT přes 5000 pacientů a v souvislosti s tím dostalo od Tevy peníze zhruba 40 lékařů - součet odměn se u jednotlivých lékařů pohyboval od 5000 do 362 000 korun. "Jednalo se o ambulantní specialisty, kteří se podílejí na léčbě středně silné a silné bolesti, například neurology," řekl ČT ředitel lékového ústavu Zdeněk Blahuta. Stát ale neprokázal, že by lékaři předepisovali léky zbytečně nebo pacienty jinak poškodili, uvedla televize.

Podle firmy šlo o běžnou studii, která měla zjistit případné nežádoucí účinky léku. Peníze údajně nedostávali lékaři za to, že lék předepíšou pacientovi, ale za práci s vyplňováním potřebných dotazníků. "Čas strávený touto aktivitou byl zcela adekvátně honorován," řekla televizi mluvčí firmy Teva Pharmaceuticals CR Rita Gabrielová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost sice pokutu 950 000 korun zaplatila, ale Gabrielová uvedla, že Teva se sankcí nesouhlasí a bude se proti ní bránit. Seznam odměněných lékařů chce státní ústav předat České lékařské komoře, která bude zjišťovat, jestli se prohřešili proti lékařské etice, uvedla ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám