Hlavní obsah

Vynucený reparát

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá jako zkratové jednání po pátečním debaklu, pravděpodobně však jde o úvahu, která měla čas uzrát. Už příliš dlouho totiž ČSSD prohrává jeden důležitý zápas za druhým vlastními góly a hrubými fauly mezi spoluhráči.

Foto: Městská policie Bílina

Poškozený plot

Článek

O tom nemůže být pochyb zejména nyní, po devíti kolech prezidentské volby, v nichž se devětkrát nepodařilo svést neúspěch na malé koaliční strany.

Nejde tedy v první řadě o to, má-li vláda důvěru poslanců, jde o to, má-li vůbec důvěru v sebe sama a mezi sebou vládní koalice a v ní především vedení sociální demokracie. To ovšem jedno s druhým přímo souvisí, protože rozkvašená partaj patří do opozičního sklepa, nikoli do vlády.

Přestože je tedy nejnovější rozhodnutí Vladimíra Špidly stejně přímočaré a stejně náhlé jako všechna předcházející, tentokrát je správné a jeho výsledek bude v každém případě užitečný. Není sice příliš jisté, zda také pro Vladimíra Špidlu, ten však vlastně nic neriskuje. Kdyby se neodhodlal k této opakované zkoušce, zaručeně by ho vyštípali. Takto má ještě jistou šanci zvítězit.

Těžší to mají jeho odpůrci ve straně. Bylo velmi snadné dát ze vzteku nad Zemanovou ostudou hlas Klausovi, ale hlasujte proti vládě, v níž jste nebo jen toužíte být ministrem!

Ale nejde jen o ministerské funkce, jde i o spoustu menších pašalíků, kvůli nimž je lepší vyhnout se kvašení v opozici a ze dne na den vyzrát ke klidu, rozumu a konstruktivnosti. Podobnou motivaci mají ale i poslanci menších stran vládní koalice, zejména té docela nejmenší, která na této vládě možná závisí doslova existenčně.

Bude to však i tentokrát otázka jediného hlasu - a rozhodnout může právě tak svědomí Hany Marvanové nebo blud o pevné menšinové vládě, který stále přežívá mezi příznivci Miloše Zemana a který on sám vytrvale přiživuje. Špidlova vláda tedy nemá žádnou jistotu, možná přežije, možná padne. Pokud padne, těžko co říci, mnoho dobrého sice nevykonala, ale měla málo času. Pokud přežije, zvýší se autorita jejího předsedy a zlobiví ministři budou sedět s rukama za zády.

Horší to asi bude se sociální demokracií. Pokud vláda padne, přijde na ni doba chaosu a bídy. Pokud přežije, Špidlova pozice se sice posílí, avšak intriky nepřestanou, budou jen opatrnější a rafinovanější. Tato strana nebude pevná, dokud některým jejím funkcionářům nepřestanou vonět becherovkové závany z Vysočiny.

PRÁVO 4. března 2003

Reklama

Výběr článků

Načítám