Hlavní obsah

Vyjednávací týmy poprvé o gripenech

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Včera se poprvé setkaly vyjednávací týmy České republiky a Švédska v plné sestavě, ve které by měly dohodnout detaily smlouvy na pronájem 14 stíhaček pro českou armádu. České vyjednavače vede náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL).

Foto: Marek Velebný

kurátorka sbírek Bc. Martina Krátká (vlevo) pózuje před stylizovaným obchodem s cukrářskými výrobky.

Článek

"Dneska tady byl vrcholový management FMV (součást švédského ministerstva obrany) s vojenským přidělencem," řekl včera Právu Radek Novotný, který byl jednání přítomen jako poradce. Novotný šéfoval meziresortní komisi odborníků, která vládě doporučila gripeny. Vláda pak před Vánocemi Švédsku udělila exkluzivitu v jednání.

V české skupině by měli zasednout zástupci čtyř ministerstev. Samotné letadlo, výcvik letců a techniků a jiné technické detaily by měli ohlídat lidé z obrany.

Rozhodnou zástupci tří ministerstev

Nabídku offsetů má na starosti resort obchodu a průmyslu. Švédové se zavázali k offsetům ve výši 150 procent ceny zakázky a předložili přes 30 návrhů konkrétních investičních programů. Další odborníky vyslaly ministerstva financí a zahraničních věcí.

Vyjednávací tým, který se bude v průběhu ledna a února každý týden scházet, by měl sepsat zprávu o jednání, kterou má ministr obrany Miroslav Kostelka předložit do posledního února vládě. Na základě této zprávy se ministři rozhodnou, zda vyjednávání se Švédy ukončí podepsáním smlouvy a pronájmem 14 letadel či začnou vyjednávat s dalšími zájemci. Ve vyhodnocení komise hned za švédskými gripeny skončily v těsném závěsu belgické F-16.

Vicepremiér a šéf US Petr Mareš těsně po rozhodnutí vlády uvedl, že předpokládá vyjednání nižší ceny gripenů. Švédové nabídli stroje k pronájmu za 21 miliard korun na deset let.

Obrana vysvětlí poraženým postup

Do čtrnácti dnů či do tří týdnů by měl též na ministerstvu obrany proběhnout seminář, na kterém by čeští vojáci podrobně vysvětlili zástupcům všech pěti zemí, které se výběrového řízení na stíhačky zúčastnily, postup hodnocení jejich nabídek.

"Na začátku to bylo tak dohodnuté, že je všechny sezveme a všem přede všemi bude vysvětlen přesně postup, jak probíhalo hodnocení a jaká byla kritéria, proč měly takovou a makovou váhu a tak," řekl včera Právu mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha.

Reklama

Související témata:

Související články

Experti odstartovali jednání o gripenech

V pondělí se poprvé sešli čeští a švédští zástupci, aby dohodli průběh vyjednávání o nákupu stíhaček Gripen pro českou armádu. "Proběhlo jednání na úrovni...

Výběr článků

Načítám