Hlavní obsah

Výhled počasí: Na Vánoce se mírně ochladí

O Vánocích se teploty přes den udrží lehce nad nulou, v noci pak bude mrznout, vyplývá z dlouhodobého výhledu počasí. Období příštích čtyř týdnů očekávají meteorologové jako celek teplotně průměrné až mírně nadprůměrné a srážek by mělo být jako obvykle v tuto dobu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpověď zveřejnil na svém webu.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Tepleji by v období od 7. prosince do 3. ledna mělo být v prvních dvou týdnech, kdy meteorologové předpokládají teploty na hranici průměrných a nadprůměrných hodnot. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot očekávají kolem minus jednoho stupně Celsia a nejvyšších denních teplot kolem čtyř stupňů.

Třetí a čtvrtý týden předpovědi, tedy v období vánočních svátků a Silvestra, se podle meteorologů mírně ochladí, v noci se týdenní průměr posune k minus třem stupňům a přes den ke dvěma stupňům Celsia.

„Srážkově by jednotlivé čtyři týdny předpovědi měly být v mezích dlouhodobých průměrů,” uvedl ČHMÚ.

Nejsilněji bude foukat na severu, varovali meteorologové

Počasí

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 7. prosince do 3. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr činil minus 6,2 stupně. Zatím nejvyšší průměr 2,7 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1987.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Reklama

Výběr článků

Načítám