Hlavní obsah

Vyhláška zázračně uzdravuje autistické děti, rodiče bojují s lékaři

Právo, Jindřich Ginter

Rodiče autistických dětí zápasí s posudkovými lékaři. Ti přehodnocují postupně všechny invalidy a tisícům z nich škrtají nebo odebírají invalidní důchody. Desítky rodin takto postižených dětí se bojí, že přijdou o příspěvky, potřebné například na asistenty.

Foto: Profimedia.cz

Autisté žijí ve vlastním světě a komunikace s nimi je obtížná.

Článek

Některým dětem byly už příspěvky odebrány, ale rodiče uspěli s dovoláním proti rozhodnutí posudkových doktorů. Ti se zase hájí tím, že postupují podle vyhlášky, která přehodnocování invalidů ustanovila.

„Vyhláška naše děti značně diskriminuje a situace rodin se velmi zhoršuje. Obrátili jsme se proto kvůli odebírání karet ZTP/P, příspěvků na péči a problémům v integraci těchto dětí do škol na ministerstvo práce a sociálních věcí,“ sdělila Právu Petra Valentová z Prahy, která se stará o čtrnáctiletého syna s Aspergerovým syndromem.

Valentová už zamítavému rozhodnutí posudkové lékařky čelila.

Doktorka Jana Kulhánková jejímu synovi odejmula příspěvek na péči s odůvodněním, že nezletilý autista nesplňuje podmínky stanovené zákonem a není uznán osobou, která vzhledem k dlouhodobě nepříznivému stavu potřebuje pomoc jiného.

Valentová se odvolala k ministerstvu práce a sociálních věcí. Uspěla. Ze čtyřstránkového shrnutí odvolacího orgánu ale vyplývá, že to byla náročná peripetie.

Lidé s postižením včetně autismu jsou jako zázrakem komisně uzdravováni.

„Kontrolou spisové dokumentace a po důkladném zvážení všech okolností odvolací orgán došel k závěru, že napadené rozhodnutí bylo vydáno v rozporu s právními předpisy, a proto se ruší,“ uvedla Monika Trepešová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Odvolací orgán nařídil nové šetření

Podle rozhodnutí ministerstva má Úřad práce provést nové sociální šetření a posudkové službě, Pražské správě sociálního zabezpečení, se nařizuje, aby se vypořádala se všemi skutečnostmi uváděnými v odvolání podaném Valentovou.

Do doby, než se vydá nový posudek, bude příspěvek na péči pro syna dostávat v plné výši. Zdaleka ne vždy to však dopadne tak dobře. Rodiče autistů totiž nemají většinou sílu na věčný boj s úředníky.

„Jeník se narodil jako vytoužené, zdravé dítě. Naše štěstí bylo dokonalé. Ve třech letech se to ale zlomilo. Jeník je jiný. Musíme hodně bojovat, k tomu hypotéka na krku, ale držíme se zuby nehty. Lidé s postižením včetně autismu jsou jako zázrakem komisně uzdravováni a finanční pomoc jim je snižována nebo odebírána. Mám strach,“ svěřila se Právu čtyřicetiletá Kateřina Bázlerová.

Česká správa sociálního zabezpečení ani po opakovaných urgencích Právu nesdělila, kolika invalidům její posudkoví lékaři odebrali či seškrtali v posledních letech důchody a příspěvky. K dispozici jsou čísla o vývoji počtu osob v daných kategoriích, ale údaj, kolik lidí škrtání invalidních důchodů postihlo, není. Řada invalidních důchodů totiž automaticky přechází po dosažení věku pro odchod do penze pod starobní důchod.

Autisté: chytří, ale sami
Autismus (z řeckého autos, sám) je vývojové duševní postižení, projevující se abnormální sociální interakcí, stálými opakujícími se vzorci chování a narušenými komunikačními schopnostmi. Objevuje se před třetím rokem věku dítěte.
Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se potížemi v komunikaci a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (u některých jedinců může být i velmi nadprůměrný) a řečovými schopnostmi (pasivní slovní zásoba bývá bohatá, vývoj řeči není opožděn). Jedná se o celoživotní handicap.
Například opakované rovnání věcí do neobvyklých struktur může u dětí značit autismus.
Příčiny autismu jsou neznámé. Má se za to, že za poruchami autistického spektra stojí kombinace genetických předpokladů a rizikových faktorů, jako je zátěž životního prostředí či destabilizace nezralého imunitního systému během prvních dvou let života.
Postižení se bere jako neléčitelné, avšak některé postupy mohou projevy kompenzovat do té míry, že autista je schopen studovat i pracovat. Většinou však s různými formami úlev.
Autismus výstižně ztvárnil Dustin Hoffman ve filmovém dramatu Rain Man.

Reklama

Výběr článků

Načítám