Hlavní obsah

Vyhlášení národního parku Křivoklátsko opět na stole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí hodlá zahájit proces vyhlašování národního parku Křivoklátsko. Ten by měl vzniknou na 16 procentech území stávající chráněné krajinné oblasti (CHKO) a je zmíněn i v programovém prohlášení vlády. Vznik parku podporuje i Středočeský kraj, na jehož území se CHKO nachází. Do stejné fáze se proces vyhlašování národního parku dostal již před 12 lety.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Krajina Křivoklátska (ilustrační foto)

Článek

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) očekává, že záměr resortu vyvolá debatu se zástupci dotčených obcí i občany, kteří se mohou obávat změn.

„Věřím, že se nám v průběhu vyhlašování podaří projednat a racionálně vysvětlit nejasnosti a výhrady a že spolu se starosty nad upřesněným návrhem najdeme řešení, které bude pro většinu přijatelné,“ dodala ministryně.

Park by měl vzniknout pouze na malé části území CHKO fungující od roku 1979. Zmíněných 16 procent území představuje 102 kilometrů čtverečních, přičemž drtivá většina pozemků je ve vlastnictví státu.

Vyhlášení samo o sobě neznamená omezení pohybu lidí. K případnému usměrnění pohybu návštěvníků slouží klidová území, která se však vyhlašují v dohodě se samosprávami a Radou národního parku. Ten je vyhlášen formou zákona.

Křivoklátsko z ptačí perspektivy je zážitek, který chytí za srdce

Tipy na výlety

O záměru zahájit vyhlašování národního parku informovalo ministerstvo již v lednu roku 2010. Návrh se tehdy nepodařilo prosadit a od té doby se o vyhlášení dalšího národního parku, který by doplnil Šumavu, Krkonošský národní park, národní park Podyjí a národní park České Švýcarsko, pouze diskutovalo.

Stávající vláda by ráda vyhlásila rovněž národní park Soutok, což je označení pro oblast v soutoku Moravy a Dyje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám