Hlavní obsah

Východiskem z krize jsou nové myšlenky a osobnosti, soudí Albrightová

– Praha

Východisko z hospodářské recese je třeba hledat pomocí nových myšlenek a s novými vůdčími osobnostmi. Na konferenci Krize jako příležitost: Evropa a Spojené státy americké v globalizovaném světě to ve svém projevu řekla bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Konference začala ve čtvrtek v Praze u příležitosti otevření zdejší středoevropské pobočky prestižního amerického think-tanku Aspen Institute.

Foto: Milan Malíček, Právo

Madeleine Albrightová

Článek

Lidé podle Albrightové nyní žijí v době nejistoty. Evropě ale nehrozí, že by ji problémy finančního sektoru rozdělily natolik, jako to v první polovině 20. století dokázali diktátoři Hitler a Stalin. Obyvatelé Evropy již dnes nejsou nakloněni návratu fašismu nebo imperiálních vlád, uvedla Albrightová.

Otevření pražské pobočky mezinárodního Aspen Institue podle ní není náhoda. Organizace se zaměřuje na výchovu a vzdělávání nových lídrů politiky, kultury, průmyslu, neziskových organizací nebo sportu. Může přispět k rozvoji nových myšlenek, které napomohou v cestě z krize, uvedla.

Podle bývalé ministryně jsou lidé sice frustrováni tíživou situací či nedostatkem pracovních příležitostí, nesmějí ale dopustit, aby frustrace přerostla v zoufalství. Cestou z krize je tvrdá práce a vytrvalost, připomněla slova prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V projevu také připomněla důležitost spolupráce mezi USA a Evropou. Není podle ní pravda, že je myšlenka transatlantické spolupráce a mezinárodních organizací překonaná. NATO je důkazem, že bývalí nepřátelé mohou spolupracovat, dodala Albrightová.

Po skončení své řeči k účastníkům konference přešla do jednacího sálu horní komory Parlamentu, kde pronesla krátký projev k senátorům.

Aspen Institute byl založen v roce 1950 jako mezinárodní nezisková organizace. Je zaměřen na výchovu vůdčích osobností a rozvoj dialogu o důležitých společenských a politických otázkách. V současnosti má pobočky v mnoha zemích světa, centrála sídlí ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám