Hlavní obsah

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci branného výboru Sněmovny považují důkazy tajných služeb a policejních vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích za natolik přesvědčivé, že není pochyb o zapojení agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Výbor proto přijal usnesení, v kterém žádá Ruskou federaci o omluvu a uhrazení škod způsobených výbuchem a také náhrady rodinám dvou Čechů, kteří při výbuchu zemřeli.

Foto: Policie ČR

Vrbětický areál po výbuchu

Článek

Podle předsedkyně výboru Jany Černochové (ODS) zároveň vyzvali českou vládu, aby vypověděla z Česka tolik ruských diplomatů, aby se počty pracovníků ambasád v Moskvě a Praze vyrovnaly.

„Myslíme si, a tohoto názoru byl i pan ministr Hamáček, že bychom měli vztahy s Ruskou federací nastartovat od nuly včetně diplomatické služby. V ideálním případě by tam měli být lidé nezatížení kauzou, která tu probíhá,“ řekla Černochová.

Byl to útok na zboží, ne akt státního terorismu, prohlásil Babiš k Vrběticím

Domácí

Zastupující ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) po výboru novinářům řekl, že reakci na vypovězení 20 českých diplomatů včetně zástupce velvyslance musí důkladně projednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) během nejbližších dnů.

Podle člena výboru Jana Bartoška (KDU-ČSL) jim tajné služby a vyšetřovatelé předložili věrohodné důkazy o účasti ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

„Jsem přesvědčen, že informace, které nám byly představeny, jsou věrohodné, a stojím za prací tajných služeb a podporuji vyhoštění 18 ruských diplomatů z ČR,“ řekl Právu Bartošek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám