Hlavní obsah

VV otevřely šampaňské navzdory porážce

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ačkoli Věci veřejné (VV) zažily v komunálních a senátních volbách největší porážku ze všech politických stran, na veřejnosti mluví o úspěchu a o raketovém růstu. Předseda strany Radek John řekl, že šampaňské již VV otevřely, uznal však, že výsledky mohly být lepší. Volební manažer a ministr dopravy Vít Bárta mluvil o prohrané bitvě. O budoucnosti budou ještě letos VV mluvit na ideové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John bránil mizivé volební zisky své strany.

Článek

„Nyní jde o to zbilancovat, kolik jsme získali. Zlomové budou až příští volby. Tam budeme velmi nervózní,“ prohlásil John s tím, že o dalším směřování strany rozhodne ideová konference.

Na dotaz Práva, zda se budou na konferenci probírat i personální otázky, například složení vedení, John odpověděl: „To, že jsme narostli jen o stovky procent, může být vnímáno jako chyba, pokud se čekalo, že narosteme o tisíce procent. Ideová konference bude o tom, kam jdeme dál, a pokud by se mělo hovořit o dramatických zvratech, ve VV je to velmi jednoduché. Každé dva roky jsou přímé volby předsedy, a to nastane příští rok na jaře.“

Mnohem méně optimistický byl Bárta, který se rozhodl na ideové konferenci nabídnout svoji funkci volebního manažera k dispozici.

„Není to prohraná válka, ale prohraná bitva, a musíme se z toho poučit. Propagace méně známých jmen, například lékařů, nebyla zdaleka tak masivní jako prezence kandidátů ODS a soc. dem., a za to nesu odpovědnost. Nenašel jsem dostatek finančních prostředků, aby kampaň mohla být dostatečně velkolepá,“ prohlásil Bárta. Na to reagoval John tím, že další navyšování peněz na kampaň by beztak zatrhl.

Za důvody propadu kromě nedostatečné propagace je podle Johna také nedostatek prezentace úspěchů strany ve vládě. „Také jsme svedli bratrovražedný boj mezi Stranou zelených a SNK-ED, a výsledkem bylo, že se hlasy středových voličů rozdrobily,“ dodal John.

Předseda VV dodal, že je zklamaný z výsledků voleb do pražského magistrátu a zopakoval, že strana nepůjde v Praze 1 a Praze 5 do koalice s ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám