Hlavní obsah

VV musí odškodnit bývalého kandidáta za to, že ho John nařkl z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil, že Josefu Ermoldovi náleží odškodné 75 000 korun za to, že o něm předseda VV Radek John řekl, že byl pravomocně odsouzen za podvod. Ermold, který se dříve jmenoval Horváth, žádal původně 300 tisíc. Městský soud mu loni přiznal nárok na čtvrtinovou částku. Ermold se proti tomu odvolal a požadoval 150 000.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

"Částka 75 000 je zcela dostačující," odůvodnila úterní rozhodnutí soudkyně Dagmar Javůrková. Johnovy výroky se podle ní sice mohly Horvátha osobně dotknout, zároveň však využil možnosti se veřejně obhájit, což učinil na tiskové konferenci ČSSD.

Proti rozsudku podle ní není přípustné dovolání k Nejvyššímu soudu, výjimkou mohou být pouze zásadní právní problémy.

Josef Horváth vedl v roce 2010 kampaň VV před sněmovními volbami a byl na druhém místě kandidátky v Ústeckém kraji. Strana ho ale nařkla z vylepování plakátů načerno a vyřadila ho z kandidátní listiny. Předseda strany Radek John o něm poté prohlásil, že byl pravomocně odsouzen za podvod. Vycházel z novinového článku z roku 2000. Bývalého kandidáta VV ale v listopadu 2001 pravomocně osvobodil odvolací soud.

Chtěl aspoň 150 000

Ermold původně žádal, aby mu 300 000 dala strana a John rovným dílem. Podle svých slov byl výroky poškozen před členy rodiny i veřejností. Loňský soud rozhodl, že šlo o stanovisko strany, a nařídil jí omluvu a zaplacení odškodného 75 000.

Muž se proti částce odvolal k vrchnímu soudu a žádal 150 000. Věci veřejné se mezitím omluvily na svých webových stránkách a prostřednictvím agentury ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám