Hlavní obsah

Vši ve školách pronikly až do Sněmovny, Heger doporučil lidovou medicínu

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek v rámci interpelací řešili mimo jiné i problematiku vší, které se údajně hojně šíří ve školách. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) doporučil v boji proti drobným parazitům buď některý z prostředků dostupných v lékárnách, nebo lidovou medicínu, která využívá "zábaly hlavy v olejové pololázni".

Článek

"Vážený pane ministře, přestože nyní existuje mnoho závažnějších problémů, které je třeba řešit, obracím se na vás se záležitostí, která začíná stále častěji tížit nejen učitele a ředitele škol, ale také mnoho rodičů dětí v základních a mateřských školách. Jde totiž o vši," uvedla svou interpelaci poslankyně KSČM Ivana Levá.

"A to jen kvůli tomu, že se jiní rodiče o své děti nestarají anebo ne dostatečně," poznamenala poslankyně. V některých základních a mateřských školách se tak podle ní vši vyskytují celoročně. Ministra žádala o radu, jak pomoci školám s tímto "neřešitelným" problémem.

Problém se periodicky vrací

Ministr řekl, že na opakovaný výskyt je nejlépe upozornit místní hygieniky a spolupracovat při zásahu s pediatry. "Opravdu neexistuje nějaké totální řešení, které by bylo nějak jednoznačné," poznamenal.

Heger také uvedl, že výskyt vší je spíše esteticko-sociální problém nežli problém zdravotní. Podotkl, že vši nepřenášejí žádná významná onemocnění. "Problém se zcela periodicky vrací a myslím si, že jsme si ho všichni užili buď sami se sebou, nebo se svými dětmi. Já tedy rozhodně ano," přiznal ministr.

Ministerstvo podle něj v současné době nemá informace o hromadném výskytu vší. Podotkl, že ani v rámci direktiv EU o hlášení epidemií "vši nejsou sledovány".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám