Hlavní obsah

Všechno je v pohodě, žádná koaliční krize se nekoná, notoval si Sobotka s Babišem

Právo, ČTK, ada, nig

Večerní schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) nedala jasnou odpověď na otázku, zda ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve vládě skončí. Premiér jen tvrdil, že hádka mezi oběma ministry koaliční krizi nevyvolala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Proběhlo to v pohodě, dál o problému budeme jednat na koaliční radě,“ řekl Právu po jednání Babiš.

Na otázku, zda ANO bude na ochodu ministra zdravotnictví trvat řekl, že problém nejdřív musí projednat uvnitř svého hnutí. „Věřím, že pan premiér si informace ověří a dospěje ke stejnému názoru jako já, že resort nefunguje dobře,“ uvedl vicepremiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho kritika zdravotnictví prý pramení z toho, že je netransparentní. „Nedělám to kvůli tomu, abychom ten resort získali, ale pokud sedím ve vládě a mám na starosti rozpočet, tak se snažím hledat každou korunu a právě v tomto resortu vidím obrovské možnosti úspor,“ zdůvodnil svou motivaci Babiš. Své argumenty prý předložil premiérovi.

Koalice jede dál

"Já asi neudělám moc velkou radost parlamentní opozici, panu (místopředsedovi TOP 09 Miroslavu) Kalouskovi a ODS, protože žádná koaliční krize se nekoná," řekl po schůzce Sobotka a dodal: "Potvrdili jsme si, že koalice bude samozřejmě pokračovat".

Připustil, že atmosféru jednání poněkud ohrozilo to, co se dělo během celého pátku. Babiš například na Twitteru vzkázal Němečkovi z jednání v Bruselu, že by měl nastoupit na psychiatrické a protialkoholní léčení.

"To, co se dnes odehrálo, byla možná určitá špička ledovce, protože tady probíhá diskuse v koalici o tom, jestli je možné uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví," řekl Sobotka. "Chceme si ty věci vyříkat," podotkl.

S Babišem se sejde znovu ve středu ráno před jednáním vlády a na středeční odpoledne svolá koaliční radu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám