Hlavní obsah

Vozovky jsou namrzlé a leží na nich ujetý sníh, varují silničáři

Právo, Novinky, ČTK, mif, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezřetně by si měli počínat řidiči v Olomouckém kraji, na jihu Čech a na Vysočině. Některé silnice jsou v těchto lokalitách namrzlé, místy s ujetým sněhem. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na jihu Čech v neděli ráno ležela na vedlejších sinicích ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Jízda proto podle silničářů vyžaduje zvýšenou opatrnost. Hlavní tahy jsou většinou holé a vymrzlé a sjízdné bez omezení.

V Jindřichově Hradci u nákupního centra stojí havarované vozidlo, které omezuje dopravu. Nehoda se obešla bez zranění. Jiné nehody nejsou v Jihočeském kraji hlášeny.

V jižních Čechách poklesly v noci ze soboty na neděli výrazně pod bod mrazu teploty pouze v mrazivých kotlinách na Šumavě.

„Na Horské Kvildě jsme naměřili mínus 23,6 stupně a v Hliništi mínus 22,9 stupně Celsia. Nejde ale o nic mimořádného. Do rekordů mají tato měření daleko a navíc se v těchto lokalitách teplota sleduje teprve padesát let, a proto z dlouhodobého hlediska nelze porovnávat,“ řekl Právu Petr Modlitba z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Olomouckém kraji teploty spadly na -15 stupňů

Podobná situace je také v Olomouckém kraji. Řidiči by podle silničářů měli dávat pozor na vozovkách druhé a třetí třídy na ujetou vrstvu sněhu krytou posypem.

V regionu se teploty v noci pohybovaly až do minus 15 stupňů Celsia, vozovky jsou proto vymrzlé. Vlhké zůstávají například na Drahanské vrchovině na Prostějovsku. Na Olomoucku je třeba zvýšit pozornost v některých lesních úsecích, kde jsou vozovky také vlhké. V Olomouckém kraji je většinou jasno až polojasno, fouká jen slabý vítr.

Ujetá zledovatělá vrstva sněhu čeká řidiče také na Vysočině. V regionu je jasno a mrazivo, jen místy vane slabý vítr. Teploty se podle meteorologů pohybují v rozmezí od deseti do 19 stupňů pod nulou, nejchladněji je na Havlíčkobrodsku. Odpoledne a k večeru bude od západu přibývat oblačnost, může i sněžit. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou minus sedmi až minus tří stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám