Hlavní obsah

Vozíčkář objede hranice Česka na podporu charitativního projektu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslem neziskového projektu Kola pro Afriku se stal třiačtyřicetiletý handicapovaný sportovec z Frýdku-Místku Radomír Krupa. V neděli 22. července vyjede ve 14 hodin z Bašky u Frýdku-Místku ve své speciální tříkolce poháněné pouze rukama na okružní jízdu podél hranic celé České republiky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Frýdecko-místecký vozíčkář Radomír Krupa se už nemůže dočkat, až na svém handbiku pokoří 2233 kilometrů podél celého Česka

Článek

Podpoří tak charitativní projekt, který má pomoci africkým dětem dostat se snadněji do školy. Kvůli velké vzdálenosti totiž děti v africké Gambii nemají přístup ke vzdělávání.

„Před třemi lety mě napadla tahle odtučňovací kúra,“ usmíval se Radomír Krupa, který je na vozíku už 19 let po pracovním úrazu. „Kdysi jsem kromě práce ve výškách i aktivně lezl po horách a také po úrazu jsem se chtěl do přírody a k adrenalinu nějak vrátit. Proto jsem si vymyslel tenhle projekt,“ dodal vozíčkář s tím, že na své trase chce během měsíce ujet 2233 kilometrů.

„Trasu jsem si vytyčil po silnicích 3. třídy a cyklostezkách co nejtěsněji podél českých hranic. Zdolám i některé vrcholy, které jsou dostupné po silnici, například Praděd, Ještěd, Klínovec či Lysou horu,“ líčil dále Krupa.

Denně ujede 90 kilometrů

Na svou dobrodružnou cestu se vydá na takzvaném handbiku za více než 140 tisíc korun a vážícím zhruba 12 kilogramů. „Pojedu sám bez doprovodu a povezu si také speciální hutné jídlo, invalidní vozík a rybářskou stoličku, která je pro mě nezbytným pomocníkem na cestách. Spát plánuju pod širákem nebo ve stanu. V průměru denně pojedu asi 90 kilometrů. Naplánovaných mám během toho měsíce i šest odpočinkových dnů,“ popisoval handicapovaný sportovec, který na svou cestu denně doma posiluje na speciálním stroji.

Charitativní projekt připravila obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku. Na území celé republiky už otevřela padesátku sběrných míst, kde mohou lidé svá kola přivážet.

Jeden ze zakladatelů společnosti Richard Gazda novinářům sdělil, že nyní již v centrálním skladu v Ostravě-Koblově je umístěna tisícovka jízdních kol, které zde opravují dobrovolníci, ale také bývalí vězni a lidé s alternativními tresty. „Ve sběrných místech jsou pak ještě další zhruba čtyři tisícovky velocipedů. První náklad by měl na lodi do Afriky vyplout na přelomu tohoto roku. Posílat budeme hlavně horská kola, jež se v Africe dají opravit. Pro ty další nashromážděné se ale určitě také najde později uplatnění,“ vysvětlil Gazda.

Podrobnější informace najdou zájemci na webových stránkách www.kolaproafriku.cz nebo na www.zlateceskerucicky.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám