Hlavní obsah

Vostrý se prý chce vydat české justici z obav před USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 250 tisíc akcionářů Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) by podle informací likvidátora holdingu Zdeňka Častorála mohla získat zpět až 33 miliard korun. Ty jsou podle něj z vytunelovaného holdingu zatím ukryty v různých částech světa. Likvidátor spolu s novým vedením HPH podniká rozsáhlé operace k návratu zcizených prostředků.

Článek

Podle policejního vyšetřování za zmizelý majetek mohou zakladatelé a bývalí šéfové firmy Viktor Kožený a Boris Vostrý, na které byl vydán mezinárodní zatykač.

Vostrý v minulých dech projevil překvapivé přání vrátit se do České republiky, kde je stíhán jako uprchlý. Tady by čelil obvinění z třináctimiliardového podvodu, kterého se dopustil spolu s Koženým.

Nynější předseda představenstva HPH Karel Staněk se domnívá, že Vostrý se dostal do nějakých potíží. "Mediální kampaň kolem jeho předpokládaného návratu naznačuje, že se i nadále snaží zakrývat pohyby majetku harvardských akcionářů, který stále ovládá," uvedl Staněk. Podle něj se stárnoucí Vostrý možná bojí amerických úřadů. "Až začne Kožený mluvit před americkými vyšetřovateli, bude chtít co největší část viny svalit na jiné, a to je pro Vostrého velmi nebezpečné," soudí Staněk.

Naproti tomu v České republice se podle něj Vostrý prakticky nemá čeho bát. České soudy mu dosud ani neobstavily majetek. Může tedy zaplatit vysokou kauci a požadovat nové vyšetřování. "Má tu mnoho mocných přátel, vyšetřování a procesy se mohou táhnout léta. Může se tu tak ve zdraví dožít 99 let," předpokládá Staněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám