Hlavní obsah

Vostrý chce k návratu do vlasti pomoc českých orgánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR/BELIZE

Bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Boris Vostrý ve čtvrtek požádá prostřednictvím obhájce Josefa Monsporta české úřady o pomoc při návratu z Belize. Vostrý je v ČR stíhán za podvod spolu s podnikatelem Viktorem Koženým, jenž je nyní ve vazbě na Bahamských ostrovech.

Článek

"Měl nějakou představu o té cestě, vyskytl se ale technický problém. Chce proto požádat příslušné orgány o součinnost při cestě v jiné variantě," řekl Vostrého obhájce Monsport. Uvedl, že ve čtvrtek zašle Vostrého žádost faxem kompetentnímu úřadu. Monsport ale neupřesnil, zda je Vostrý ještě stále na Belize.

Vostrý, na něhož je vydán mezinárodní zatykač, může být zatčen, jakmile překročí české hranice, ale také ve státech, v nichž zatykač platí. Pokud by byl zatčen v Česku, směřoval by k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, jenž zatykač vydal a který by nyní rozhodoval o vazbě. S tím Vostrý počítá. Soudu chce prý navrhnout kauci. 

Kožený i Vostrý jsou v ČR stíháni jako uprchlí. Kožený je v cele na Bahamských ostrovech, kde čeká, zda bude vydán pro jinou trestnou činnost americkým úřadům. Vostrý dal během týdne najevo, že má zájem o brzký návrat do ČR. [celá zpráva]

Kožený a Vostrý podle českého obvinění v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě 13,6 miliardy korun. Poškodili tím podle policie holding, který následně skončil v likvidaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám